Bemanning cruiseschip treft drone aan op dek tijdens vertrek uit Eemshaven

De bemanning van een cruiseschip dat afgelopen maandag op het punt stond om de Eemshaven in Groningen uit te varen trof tot hun verrassing een drone aan die even tevoren op het dek was terechtgekomen. De eigenaar meldde zich nadat de regionale politie op Facebook een oproep had geplaatst dat er een drone was gevonden.

Het ging om een drone van het type DJI Mavic Air 2, aan de stickers te zien nog hagelnieuw. De politie heeft geen boete uitgeschreven. “Dat komt omdat we hem niet hebben zien vliegen met de drone. We konden hem dus niet verbaliseren”, aldus een politiewoordvoerder.

Onduidelijk is of de drone voorzien was van een sinds 30-12-2020 verplicht registratienummer, aan de hand waarvan de eigenaar opgespoord had kunnen worden. De dronepiloot was sowieso in overtreding, aangezien het in de Open categorie niet is toegestaan om boven havengebieden te vliegen.

Het cruiseschip in kwestie lag enige tijd afgemeerd in de Eemshaven voor onderhoudswerkzaamheden. Als gevolg van de coronacrisis zijn veel cruiseschepen lange tijd niet in gebruik geweest. Aan boord zijn alleen de hoognodige bemanningsleden.

De Mavic Air 2 in kwestie. (Foto: Politie Ommelanden Noord)

 

De Eemshaven is aangemerkt als no-flyzone voor dronevliegers in de Open categorie. Bron: Aeret

(coverfoto: Pjotr Mahhonin, CC-BY-SA)

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over een volledige ROC vergunning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier