Opmerkelijk

’s Werelds eerste ‘race’ met bemande drones een feit

Vergeet de Formule 1: in de toekomst wordt er door de lucht geracet in plaats van over het asfalt. Hoe dat eruit zou kunnen zien? Dat kun je aanschouwen in deze video van eerste ‘race’ met bemande drones ter wereld. Ok, erg hard ging het nog niet, maar dat is slechts een kwestie van tijd, als de techniek zich wat meer bewezen heeft. Feit is dat personenmobiliteit er een nieuwe dimensie bij krijgt.

Wereldprimeur

In de video is te zien hoe twee éénpersoons vliegende auto’s opstijgen en op lage vlieghoogte een parcours afleggen. Het is voor het eerst dat een dergelijke ‘race’ plaatsvond. Eén van de drones werd bestuurd door de bedenker zelf, het andere toestel door één van de werktuigbouwkundige ingenieurs die betrokken was bij de ontwikkeling ervan.

Specificaties

De EMAV vliegende racewagen werd bedacht en ontwikkeld door de Filipijnse ontwerper Kyxz Mendiola, hoofd van het eVTOL (electrical take-off and landing)-programma van Star 8 Green Technology, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van duurzame vervoersconcepten.

De toestellen kunnen een maximumsnelheid van 70 km/uur behalen. De kruishoogte is 120 meter. Momenteel bedraagt de maximale vliegtijd 20 minuten, maar er wordt al gewerkt aan een versie die een half uur kan vliegen. Zes accu’s zorgen voor de benodigde energie. De aandrijving is redundant uitgevoerd, dus uitval van één motor of propeller leidt niet meteen tot een crash.

Om het gewicht zo laag mogelijk te houden, werd gekozen voor een open cockpitontwerp van een koolstoffiber composiet en een vast landingsgestel van aluminium. Het luchtvaartuig is opvouwbaar en daardoor eenvoudig te vervoeren en op te slaan. Volgens de ontwikkelaar is de vliegende auto eenvoudig te bedienen en kan iedereen in slechts één dag leren vliegen.

Concurrentie

Overigens is Mendiola met zijn team van Star 8 niet de enige partij die aan vliegende raceauto’s werkt. Zo werkt ook Drone Champions League (DCL) aan een bemande racedrone, die begin 2020 al vliegend werd gedemonstreerd.

Ook het Britse bedrijf Airspeeder heeft concrete plannen om in de toekomst races met bemande drones te gaan organiseren. Airspeeder kwam begin dit jaar echter negatief in het nieuws, nadat vlakbij het luchtruim van Gatwick Airport een prototype van hun vliegende auto er ongecontroleerd vandoor ging en in de buurt van een woonwijk crashte.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier