Nieuws

Belgische politie zette nieuw antidronesysteem in tijdens bezoek Biden

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan de NAVO-top in Brussel heeft de Belgische politie voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuw antidronesysteem, de Skywall 100. In combinatie met een drone jammer kan dit systeem gebruikt worden om een ongewenste drone in de lucht te onderscheppen en naar beneden te halen.

Derde dimensie

Voor politiemensen is de toegenomen toegankelijkheid van de derde dimensie een toenemende bron van zorg tijdens grootschalige evenementen en hoog politiek bezoek. In België is daarom enige tijd geleden besloten om een nieuw afweersysteem tegen drones aan te schaffen, de SKywall 100. Dat is een soort granaatwerper die een vangnet kan afvuren. Daarmee kan een ongewenste drone in de lucht worden onderschept, die daarna aan een parachute gecontroleerd naar de grond komt.

Om de effectiviteit van dat systeem te verhogen zijn er ook drone jammers aangeschaft, die inbreken op het radiosignaal tussen een drone en de bestuurder ervan. Zodra geactiveerd zal de drone in de meeste gevallen enige tijd stil in de lucht blijven hangen, waardoor de Skywall100 beter gericht kan worden. En om ongewenste drones in een vroegtijdig stadium te kunnen opmerken werd er ook gebruik gemaakt van een dronedetectiesysteem.

Eerste keer

De nieuwe antidronemaatregelen werden tijdens het recente bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden voor het eerst zichtbaar op straat ingezet. “Voor Politiezone Antwerpen was het de eerste keer dat het antidronetoestel voor een effectieve operatie werd ingezet”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie.

De Skywall 100 en de bijbehorende drone jammers werden vorig jaar aangeschaft als onderdeel van het Europese subsidieproject Skyfall. Aan dat project deden naast de landelijke politie van België ook de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene en de Roemeense politie Jandarmeria Romana mee. Het korps van Antwerpen is trekker van het project.

(coverfoto: Reddit / Skoedel)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier