Pro

Dronevluchten boven havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen moeten nu online aangemeld worden

Professionele drone-operators die een dronevlucht willen uitvoeren boven één van de zeehavens van North Sea Port moeten dat vanaf nu vooraf melden via een online formulier. In België gaat het om de haven van Gent, in Nederland om de havens van Vlissingen en Terneuzen. Ook moeten operators vooraf contact opnemen met bedrijven over wiens grondgebied wordt gevlogen.

Veiligheid

De nieuwe maatregel is bedoeld om de veiligheid in het havengebied te waarborgen. Op de website van North Sea Port staat de volgende uitleg: “Drones worden voor steeds meer toepassingen gebruikt; zowel voor het uitvoeren van inspecties als het maken van mooie beelden. Ze kunnen echter ook ingezet worden voor andere doeleinden zoals criminele activiteiten, spionage en het ongewenst in beeld brengen van mensen. Vliegen kan dus niet zomaar overal en er zijn door de overheid opgestelde eisen die gelden.”

North Sea Port benadrukt dat de operator dient te beschikken over de juiste papieren om boven havengebied te vliegen. In Nederland gaat het daarbij vooralsnog alleen om ROC-houders met een ontheffing voor vliegen in de nabijheid van schepen of in haven- en industriegebied. In de toekomst komen daar ook operators in de Specific categorie bij. Dronevluchten in de Open categorie zijn in Nederland per definitie niet toegestaan boven zeehavens.

Procedure

Wie in Nederland via het online formulier een dronevlucht wil aanmelden moet onder andere opgeven wie de vlucht gaat uitvoeren, wat het registratienummer van de drone is, nummer van de ROC vergunning, datum en tijd van de operatie, locatie en reden van de dronevlucht. Ook moet men een kaartje met de voorgenomen vliegroute indienen.

In België is de procedure iets anders. North Sea Port is aangewezen als geozonemanager. Aanvragen dienen per email te worden ingediend. In tegenstelling tot Nederland is het in Belgie ook mogelijk om dronevluchten conform de Open categorie uit te voeren in het havengebied.

Verdachte situaties

North Sea Port roept belanghebbenden verder op om alert te zijn op verdachte situaties. “Zie je een verdachte situatie, incident of een ander voorval met een drone, dan is het belangrijk dat te melden bij de politie. Zij kunnen actie ondernemen bij een overtreding of overlast van een drone.”

Meer informatie: northseaport.com/geozone

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier