NASA-drone maakt succesvolle 8e vlucht op Mars

De Ingenuity helikopter die met de Perseverance rover mee naar Mars is gereisd heeft afgelopen maandag met succes een 8e vlucht uitgevoerd boven het oppervlak van de rode planeet. Dat melden de ingenieurs van het NASA Jet Propulsion Laboratory op Twitter. Net zoals bij eerdere vluchten maakte de marsdrone daarbij een foto van zijn eigen schaduw.

De vlucht duurde in totaal 77,4 seconden. In die tijd werd een afstand van 160 meter afgelegd. De drone landde op 133,5 meter afstand van de Perseverance marsrover, die sinds de aankomst op Mars enkele honderden meters heeft afgelegd. De helikopter mag niet te ver verwijderd raken van de rover, vanwege het risico van een uitvallende radioverbinding.

De Ingenuity presteert beter dan verwacht. Aanvankelijk waren er wat problemen tijdens de opstartprocedure van de marsdrone, maar die verhinderden niet dat de helikopter twee maanden geleden geleden een eerste succesvolle proefvlucht kon maken. Tijdens de zesde vlucht deden zich wat problemen voor met het visuele navigatiesysteem, maar dankzij de robuuste programmering van het toestel kon de landing alsnog veilig worden uitgevoerd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier