Ook Vlaamse dronesector schrijft brandbrief over moeizame implementatie EU regelgeving
In navolging van de Nederlandse brancheorganisatie DCRO roept nu ook de Vlaamse dronefederatie EUKA haar leden op om een brandbrief te ondertekenen waarin zorgen worden geuit over de moeizame implementatie van de nieuwe Europese droneregelgeving. Net als in Nederland is er sprake van lange doorlooptijden voor vergunningaanvragen. Ook maakt men zich zorgen over het beheer van geozones. Inmiddels hebben bijna 200 belanghebbenden de brief ondertekend.
Open brief
De open brief die EUKA heeft opgesteld aan minister Gilkinet (FOD Mobiliteit) is een reactie op de problemen die de leden ondervinden met de nieuwe EU regelgeving. Volgens de opstellers kampen Belgische drone-operators met de ene tegenslag na de andere en leggen veel getalenteerde bedrijven noodgedwongen de handdoek erbij neer. Met name de moeizame implementatie van de nieuwe wetgeving zou hieraan debet zijn. Ook hekelt EUKA de verschillen met omringende landen.
In de brief noemt EUKA de twee belangrijkste pijnpunten op. Het eerste issue betreft de doorlooptijden van vergunningaanvragen. “Deze is typisch 2 maanden, hetgeen onaanvaardbaar lang is voor professionele piloten die al sinds jaar en dag vliegen en weten waar ze mee bezig zijn. Wij begrijpen uiteraard dat de revisie grondig moet gebeuren, maar het (tijdelijk) inzetten van extra personeel om de dossiers te verwerken of om concrete voorstellen te doen om de dossiers beter af te stemmen op de verwachtingen kan vermoedelijk helpen.”
Het tweede pijnpunt betreft de manier waarop geozones worden beheerd door skeyes. “Zelfs indien een operator en piloot voldoen aan alle regels heeft skeyes in de door haar beheerde geozones het recht om alle drones aan de grond te houden zonder aanwijsbare reden. Dit gebeurt sinds enkele weken en hierdoor worden de reeds vergunde operaties geblokkeerd. Het gevolg is dat drone operatoren de opdrachten niet kunnen uitvoeren. De opdrachtgevers zijn ontevreden en keren het gebruik van drones de rug toe. Uiteindelijk komen de drone operatoren in een slecht daglicht te staan en worden geconfronteerd met zowel economische schade als gevolgschade. De sector staat onder grote druk en dreigt hierdoor te stranden op een algemeen faillissement.”
Net als in Nederland vreest de Belgische dronesector voor achterstand en een influx van buitenlandse operators. “Het proces van drones die hun intrede doen als nieuwe digitale technologie is onomkeerbaar. De vraag is dus of we zelf aan de kar trekken en de dronesector in België laten opbloeien of dat we ons stap voor stap laten overrompelen door buitenlandse dronebedrijven wanneer onze eigen bedrijven geen slagkracht meer hebben.”
Oproep tot overleg
Inmiddels is de brief door 192 belanghebbenden ondertekend. EUKA roept de minister op een rondetafelgesprek te initiëren met de relevante vertegenwoordigers in de sector om tot concrete voorstellen te komen om de pijnpunten te verhelpen.