Opmerkelijk

FAA wil genderneutraal alternatief voor term ‘onbemande luchtvaart’

Er moet een genderneutraal alternatief komen voor de term ‘onbemande luchtvaart’. Dat adviseert een comité dat zich bezig houdt met drone- en luchtvaartgerelateerde vraagstukken aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. In plaats van ‘unmanned aviation’ zou men bijvoorbeeld ook kunnen spreken van ‘uncrewed aviation’. En ‘Airman’ zou vervangen kunnen worden door ‘Aviator’. Het doel is om de diversiteit in de sector te bevorderen.

Bredere discussie

De aanbevelingen met betrekking tot het taalgebruik in de wereld van de luchtvaart maken deel uit van een bredere discussie over inclusiviteit, stelt de FAA in een toelichting bij het advies. “We hebben de drone-adviescommissie gevraagd om zich hierover te buigen. Hun conclusie was duidelijk: woorden maken verschil. De FAA en de luchtvaartindustrie zouden een meer genderneutraal jargon moeten ontwikkelen.”

Volgens de commissie is de luchtvaartsector tegenwoordig een stuk diverser dan vroeger. “In de jaren 60 van de vorige eeuw waren flight attendents zonder uitzondering vrouw. Er werden eisen gesteld ten aanzien van rokjes, make-up en hoge hakken. Piloten waren bijna altijd mannen. Iedereen die buiten deze stereotypes viel, was raar. Maar vandaag de dag zien we dat er steeds meer vrouwen de rol van vliegtuig- en dronepiloot, mechanicus of instructeur vervullen.”

Vervangende termen

Weliswaar zijn vrouwen nog altijd sterk ondervertegenwoordigd in de luchtvaartsector. Volgens Women in Aviation International maken vrouwen nog geen 6% uit van het totaal aantal vliegtuigpiloten wereldwijd. Als het gaat om dronepiloten is dat percentage nog lager. Toch vindt het comité het hoog tijd om termen die ontstaan zijn in een door mannen gedomineerde sector te gaan vervangen.

De adviesgroep heeft al een aantal voorbeelden gegeven van mogelijke vervangende termen:

Unmanned Aviation -> Uncrewed Aviation
Repairman -> Technician
Airman -> Aviator / Pilot / Operator
Manmade -> Manufactured
Notice to Airmen (NOTAM) -> Notice to All
Cockpit -> Flight Deck
Manmade -> Machinemade

De adviesgroep benadrukt dat het niet alleen een kwestie van semantiek betreft. “De ontwikkeling van een genderneutrale dronesector heeft niets te maken met woordspelletjes of politiek. Het is een signaal dat drones voor iedereen zijn. De dronesector zal aan kracht winnen als deze de diversiteit van de Amerikaanse bevolking vertegenwoordigt.”

Barrières afbreken

FAA-directeur Bradley Mims benadrukt het belang van een meer genderneutrale benadering van de luchtvaartsector. “We moeten alle barrières die toptalenten ervan weerhouden om bij ons te komen werken zien af te breken. We willen hier de beste, slimste en meest diverse groep mensen van alle afkomsten hebben.”

Overigens herkent niet iedereen zich in het streven van de FAA om het luchtvaartjargon aan te passen, blijkt uit een aantal reacties op twitter.

Zo zegt Rania Linderman (@MadSocial):

“It’s not a flight deck in a small GA plane @FAANews just leave things alone. I’m a woman and I have no issue calling it a cockpit or myself an Airman. Stupid #woke culture.”

Eileen Aloni (@EileenAloni) vindt dat de FAA andere prioriteiten moet stellen:

“Just heard on the news about the FAA’s push to implement woke language for the airlines.  This is your immediate worry at this point?? You have people beating up employees on flights, staffing shortages, cancelled flights, maintenance issues, and increased fees…come on!!!!”

Wat vind jij? Zou de Nederlandse dronesector zich ook inclusiever op moeten gaan stellen? En zo ja, welke termen zouden er in de plaats kunnen komen van ‘onbemande luchtvaart’? Laat het hieronder weten in de comments!

(coverfoto: DJI)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “FAA wil genderneutraal alternatief voor term ‘onbemande luchtvaart’

  • Paul Verhack

    Ongetwijfeld één van de grote wereldproblemen!

    Beantwoorden
  • Absolute waanzin, kunnen we ophouden met deze gender nonsense, dit raakt kant noch wal en gaat helemaal nergens meer over. Dit is een uitwas van de volledig uit de hand gelopen socialistische woke beweging in de VS, laten we in Nederland alsjeblieft deze waanzin niet copieren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier