Droneshow in China gaat gruwelijk mis: tientallen drones neergestort

Droneshows worden vaak aangeprezen als een milieuvriendelijk en veilig alternatief voor traditioneel vuurwerk. Maar die veiligheid is ook maar relatief, zo blijkt uit een recent incident in Shanghai. Daar vielen tijdens een droneshow ineens tientallen drones naar beneden, met meerdere gewonden tot gevolg. De show vond weliswaar boven water plaats, maar het scheepvaartverkeer was niet stilgelegd.

Drakenbootfeest

De droneshow in kwestie vond plaats tijdens het jaarlijkse Drakenbootfeest op 14 juni, voor de beroemde oeverpromenade The Bund in Shanghai. In een video die werd gedeeld op sociale media is te zien hoe duizenden drones gezamenlijk een aantal Chinese karakters vormen in de lucht. Op een gegeven moment lijken de drones te gaan driften, waarna er tientallen toestellen naar beneden storten, het rivierwater in.

Volgens de Chinese website kanzhaji.com zijn meerdere personen lichtgewond geraakt en is er ook sprake van materiële schade. Op het moment van het incident was de waterweg niet afgesloten en er voeren zelfs cruiseschepen onder de droneshow door.

Oorzaak onbekend

Onduidelijk is nog wat er precies mis is gegaan tijdens de droneshow. Diverse betrokken partijen lijken naar elkaar te wijzen. Gespeculeerd wordt dat er mogelijk sprake was van een verstoring van het GPS-signaal waarvan de drones afhankelijk zijn voor hun positionering, en dat een aantal toestellen vervolgens een noodstop hebben gemaakt.

In Nederland worden omwille van de veiligheid droneshows alleen uitgevoerd boven afgezette grond- of watergebieden, op veilige afstand van het publiek.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!