Onderzoek

Studenten TU/e testen drone die reageert op emoties van omstanders

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een nieuwe versie van de Blue Jay drone ontwikkeld die kan reageren op emoties van omstanders. Dat komt volgens de studenten van pas om bijvoorbeeld kwetsbare ouderen gerust te stellen tijdens een brand. De Blue Jay Aeden is ook in staat om zelfstandig mensen op te sporen en ze te begeleiden naar een nooduitgang. De drone wordt binnenkort gedemonstreerd.

Nabij mensen

Blue Jay is een project dat al een aantal jaar loopt. Diverse studententeams verbonden aan de TU/e hebben in de loop der tijd gewerkt aan een drone die veilig kan vliegen in de nabijheid van mensen. Dat uit zich in een ontwerp waarbij de propellers goed zijn afgeschermd. Ook is er veel aandacht voor de manier waarop de drone indoor gebruikt kan worden.

Eén van de mogelijke toepassingen van Blue Jay betreft het bieden van hulp aan ouderen die minder goed ter been zijn of die lijden aan dementie. Zo zou de drone bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om bewoners van verpleeghuizen te assisteren tijdens een evacuatie. Daardoor kan in de toekomst mogelijk worden voorkomen dat er geen of minder dodelijke slachtoffers vallen tijdens woningbranden.

Reageren op emoties

Gezien deze beoogde toepassing staat een belangrijk deel van de ontwikkeling van Blue Jay in het teken van de user interface. Het doel is om de drone te kunnen laten reageren op emoties van mensen in de buurt, om op die manier mensen gerust te stellen. Dat hebben de studenten gerealiseerd door middel van beeldherkenning en een display op de drone.

Een vertegenwoordiger van het studententeam licht de werking van dit systeem toe: “Op de drone zit een kleine camera, die geprogrammeerd is om emoties van ouderen te zien en herkennen. Als een bewoner blij kijkt, zal de drone dat herkennen als een blij persoon. Als een bewoner zijn/haar uitdrukking verandert naar verrast, zal de drone dat herkennen als een verrast persoon.”

De drone kan reageren op de waargenomen emotie door zelf ook een emotie te tonen, via een ingebouwd display. “Dit gebeurt door middel van een paar ogen op de voorkant van de drone. Om de drone menselijk over te laten komen is het essentieel dat er een natuurlijke reactie volgt op de emotie van de bewoner. Bijvoorbeeld, als een bewoner blij kijkt, is het natuurlijk dat de drone blij terugkijkt en niet boos of verdrietig.”

Praktijktesten

Om de drone de juiste emoties te kunnen laten tonen werkte team Blue Jay samen met een groep ouderen uit het verpleeghuis Joris Zorg uit Oirschot. Door middels van meerdere proeven in het verpleeghuis is onderzocht hoe ouderen en medewerkers reageren op de aanwezigheid en getoonde emoties van de drone. Manon Schreurs, ARBO Adviseur Joris Zorg: “We zijn trots onze bijdrage te leveren door het menselijke aspect te onderzoeken samen met onze bewoners.”

Niet alleen de bewoners van het verpleeghuis, maar ook de brandweer is enthousiast. Paul van Dooren, Adviseur Innovatie bij Brabant Brabant-Zuidoost: “De interactie tussen mens en drone zorgt voor een meerwaarde aan de bestaande middelen. Middelen zoals brandmelders geven wel een signaal, maar kunnen geen individuele hulp bieden. Deze drone is een goede stap in de richting om deze specifieke ondersteuning wel te kunnen bieden. Hopelijk kunnen we deze toepassing nog verfijnen, bijvoorbeeld door spraak- of objectdetectie in te zetten ten behoeve van een volledige analyse van de situatie.”

Demonstratie nieuwe features

De nieuwe Blue Jay Aeden zal op 9 juli met alle nieuwe features (met name de verbinding met brandalarm, emotie detectie/response, livestream) in de praktijk worden gedemonstreerd. Dit vindt plaats in het Evoluon in Eindhoven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier