ProProductnieuws

Nieuwe Zoe Zetona van Acecore Technologies heeft camera aan voorkant

De Nederlandse ontwikkelaar van high-end drones Acecore Technologies heeft een nieuwe drone gelanceerd, op basis van het bestaande Acecore Zoe-platform. De Zoe Zetona onderscheidt zich door de locatie van de camera-ophanging, namelijk aan de voorzijde van het toestel. Daardoor kan de camera zowel 90º omlaag als 90º omhoog gedraaid worden, bijvoorbeeld ten behoeve van inspectiewerkzaamheden.

Speciaal ontwikkelde gimbal

Volgens Acecore is de Zoe Zetona geoptimaliseerd om gebruikt te worden in combinatie met een klein aantal high-end camera’s, zoals de 60 megapixel Sony A7r IV. Voor de stabilisatie is gekozen voor een speciaal voor dit doel ontwikkelde twee-assige gimbal van Gremsy, die alle vibraties kan dempen. Dankzij het unieke gimbalontwerp kon de camera aan de voorzijde van de drone worden gemonteerd, in plaats van aan de onderzijde. Daardoor kan de camera zowel omlaag als omhoog gericht worden.

Dankzij het gebruik van nieuwe coaxiale motoren biedt de Zoe Zetona bovendien de mogelijkheid om te upgraden naar een volledig redundante aandrijving, in plaats van de standaard quadrotor-configuratie. Deze extra hardware past bovendien in de standaardbehuizing, zodat het systeem nog steeds makkelijk vervoerd kan worden en eenvoudig gebruiksklaar te maken is.

Controle over yaw-as

“Een van de grootste technische uitdagingen waarmee we werden geconfronteerd, was om de secundaire camera-operator controle te geven over de yaw-as van de drone om zodoende het live camerabeeld aan te kunnen passen tijdens het inspecteren van een asset. Desondanks hebben we ervoor gezorgd dat de piloot de volledige controle over de bewegingen van de drone behoudt om een veilige operatie te kunnen garanderen,” aldus Jorrit Linders, oprichter en CEO van Acecore.

Net zoals de oorspronkelijke Acecore Zoe is de Zoe Zetona weatherproof en kan deze worden ingezet bij harde wind, bijvoorbeeld bij offshore inspecties. Volgens Linders moesten als gevolg van de nieuwe cameraophanging veel onderdelen een nieuwe plek krijgen om de stabiliteit van het systeem te waarborgen.

Verkrijgbaarheid

Het nieuwe systeem is per direct leverbaar. Aanvankelijk kan het systeem alleen besteld worden met een volledig geïntegreerde Sony A7r IV camera. Later komen daar meer payloadopties bij.

Alternatieven

De Zoe Zetona is niet de enige inspectiedrone die de mogelijkheid biedt om een camera omhoog te laten kijken. Diverse drones uit de Matrice-series van DJI – waaronder de M300 RTK, met optionele Upward Gimbal Connector – bieden de mogelijkheid om een gimbal aan de bovenzijde van de drone te monteren. Daarnaast is er de inmiddels wat verouderde Intel Falcon 8, die net als de Zoe Zetona de gimbal aan de voorzijde heeft zitten en daardoor de camera 180º omhoog en omlaag kan laten draaien. Tot slot biedt ook de lichtgewicht Parrot Anafi een camera die omhoog en omlaag kan draaien, maar die is qua prestaties niet te vergelijken met die van de professionelere systemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Nieuwe Zoe Zetona van Acecore Technologies heeft camera aan voorkant

  • John David Verolme

    Interessante drone. Ik heb alleen twijfels over het gebruik van grotere lenzen. Stel je hebt een 24-70mm lens erop en je maakt een top down, dan raak je verstrikt in de propellors als je naar links of rechts gaat vliegen. Ik denk dat je heel beperkt bent met je payload mogelijkheden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier