Pro

Bavak wacht nog op groen licht ILT voor inzet dronebox

De in Noordwijk gevestigde leverancier van oplossingen op het gebied van beveiliging Bavak Security Group wacht nog op groen licht van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) om haar dronebox in te mogen gaan zetten bij klanten. Dat meldde het bedrijf tijdens een besloten demonstratie van het in Frankrijk ontwikkelde Skeyetech-systeem.

Drone-in-a-box

Eind vorig jaar liet Bavak weten als eerste beveiligingsbedrijf in Nederland van start te gaan met de verkoop en verhuur van drone-in-a-box systemen ten behoeve van surveillance, inspecties en monitoring. Daartoe ging het bedrijf een partnerschap aan met Azur Drones, een Franse ontwikkelaar van droneboxen. Het voordeel van dergelijke systemen is dat de drone 24/7 standby staat en er geen dronepiloot nodig is om vluchten uit te voeren. De dronebox kan bovendien geïntegreerd worden in bestaande videomanagementsystemen.

Om de dronebox bij klanten in Nederland te mogen inzetten werd de hulp ingeschakeld van Public Air Services. Dit bureau schreef de risico-analyse (SORA) en vergunningaanvraag om het systeem in de praktijk te kunnen gebruiken, in lijn met de nieuwe Europese regelgeving voor drones. De vergunningsaanvraag werd ingediend bij de ILT, maar er is nog altijd geen goedkeuring afgegeven om het systeem door klanten in gebruik te laten nemen. Dit tot grote teleurstelling van Bavak-directeur Jasper Weijman: “We hebben zelfs geen idee van wat de status is van onze aanvraag.”

Dat betekent dat er voor de demonstraties van het systeem wordt teruggevallen op de regels voor Open categorie A3, voor drones zwaarder dan 2 kg. Geïnteresseerden kunnen het systeem dus wel in werking zien boven akkerland naast het hoofdkantoor van Bavak in Noordwijk, maar van een daadwerkelijke inzet kan nog geen sprake zijn.

‘Kwestie van tijd’

Volgens een vertegenwoordiger van Azur Drones die speciaal voor de gelegenheid was overgekomen naar Nederland zal het echter een kwestie van tijd zijn totdat er groen licht komt. “Toevallig vieren we vandaag dat ons dronebox-systeem twee jaar operationeel is in de haven van Duinkerken. Daar vliegt de drone tientallen keren per dag autonoom een ronde over het terrein. Tot nu toe gaat dat probleemloos. Zelfs agressieve vogels vormen geen bedreiging voor de drone. Ook in andere Europese landen wordt het systeem nu omarmd. We gaan ervanuit dat Nederland snel volgt.”

Weijman verwacht dat veel partijen de vliegende camera uiteindelijk zullen gaan inzetten. “Er is veel interesse uit de markt. De komende drie maanden houden we tussen de zes en tien demonstratievluchten per week. De belangstellenden zijn beheerders van vitale infrastructuur zoals olie installaties, chemische industrie, haventerreinen en defensieterreinen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier