Markt

DJI verliest marktaandeel in VS aan Autel en Skydio

Het marktaandeel van DJI is in de Verenigde Staten sinds 2018 met 7% afgenomen ten gunste van concurrenten Autel Robotics en Skydio. Dat meldt het Amerikaanse verzekeringsbedrijf SkyWatch, op basis van een recente enquete onder klanten. In 2018 maakten nog 94% van de bij SkyWatch verzekerde commerciële dronepiloten gebruik van toestellen van DJI. Medio 2021 is dat percentage gedaald naar 87%.

Autel en Skydio in de lift

Volgens de cijfers van SkyWatch hebben met name Autel Robotics en Skydio geprofiteerd van de dalende populariteit van DJI drones. Het marktaandeel van Autel Robotics, bekend van de EVO I en EVO II series drones, zag haar marktaandeel groeien van 1% in 2018 tot 5% in 2021. Drones van Skydio worden inmiddels door 1,5% van de klanten van SkyWatch gebruikt.

Hoger prijskaartje

Een andere opmerkelijke uitkomst van het onderzoek is dat de verzekerde apparatuur een steeds hoger prijskaartje heeft. Momenteel is de gemiddelde waarde van een verzekerde drone iets meer dan 2.900 dollar, een toename van 22% ten opzichte van 2018. Toen werd een gemiddelde drone verzekerd voor een bedrag van een kleine 2.300 dollar.

Volgens marketingdirecteur Ilan Yusim van SkyWatch komt dat doordat klanten steeds meer features willen hebben in hun drones: “Nu het marktaandeel gediversifieerd wordt, vechten meer bedrijven jaar na jaar voor hun plek met nieuwere drones boordevol functies. Met nieuwere drones zijn bedrijven bereid meer uit te geven aan hun drones voor meer geavanceerde functies en technologie, vandaar de stijgende prijzen.”

Overeenkomst met Nederland en België

Opmerkelijk is de overeenkomst tussen het marktaandeel van DJI in de VS vergeleken met het marktaandeel van de Chinese dronefabrikant in onze contreien. Tijdens het laatste Dronewatch lezersonderzoek eind 2020 gaf 86% van de ondervraagden aan te vliegen met drones van DJI. Cijfers over het Nederlandse marktaandeel van Autel en Skydio zijn er echter niet.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier