Onderzoek

Duitse onderzoekers ontwikkelen reddingsdrone die hulpgeroep kan herkennen

Duitse onderzoekers hebben een reddingsdrone ontwikkeld die hulpgeroep van mensen op de grond kan herkennen en er een positie aan kan koppelen. Het doel is om de hulpverlening na een natuurramp zoals een aardbeving of overstroming sneller en effectiever op gang te kunnen brengen. Tijdens eerste praktijktesten bleek de drone in staat om iemand op de grond binnen een paar seconden te lokaliseren.

Noodkreten herkennen

De luisterdrone werd ontwikkeld aan het Fraunhofer FKIE instituut. Voor het trainen van de drone namen de onderzoekers eerst diverse geluiden op die mensen in nood vaak maken, zoals hulpgeroep, tikken/klappen en andere geluiden. De opnamen werden vervolgens ingevoerd in een machine learning-module. Vervolgens werd de software getraind om geluiden van de drone zelf weg te filteren.

De werking van de drone werd onlangs voor het eerst uitgetest boven een open veld. Daar bleek het systeem in staat om het hulpgeroep van een proefpersoon binnen een paar seconden te kunnen lokaliseren.

“Drones kunnen in kortere tijd een groter gebied bestrijken dan redders of getrainde honden op de grond. Als er bijvoorbeeld een gebouw is ingestort, kan de drone reddingswerkers waarschuwen en helpen. De drone kan plaatsen bereiken waar reddingswerkers zelf niet kunnen komen”, vertelt Macarena Varela, een van de hoofdingenieurs van het project.

Bereik verbeteren

Afgezien van de software is de drone zelf niet heel complex, aldus de onderzoekers. De microfoons zijn dezelfde als die in smartphones worden gebruikt. In de toekomst willen de ontwikkelaars microfoons toevoegen die gevoeliger zijn voor hoge frequenties, om daarmee het bereik van de luisterdrone te verbeteren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier