Onderzoek

Wetenschappers ontwikkelen ‘kameleondrone’ die van kleur kan veranderen

Een team van wetenschappers verbonden aan de universiteit van Zuid-Australië heeft een drone ontwikkeld die de kleur van de hemel kan aannemen. Op die manier wordt de ‘kameleondrone’ onzichtbaar vanaf de grond. Het Australische ministerie van defensie is zeer geïnteresseerd in de technologie, die ook wel wordt toegepast om ramen te verduisteren.

Elektrochromisme

Om de kleur van de achtergrond te kunnen aannemen hebben de onderzoekers lichtgewicht polymeerpanelen ontwikkeld die op commando van kleur kunnen veranderen. De panelen worden op een drone bevestigd om deze zodoende onzichtbaar te maken ten opzichte van de achtergrond.

De techniek die dit mogelijk maakt heet elektrochromisme. De kleur die het materiaal aanneemt is afhankelijk van het aangebrachte voltage. De techniek wordt ook wel toegepast om de ramen van vliegtuigen en achteruitkijkspiegels in luxeauto’s naar wens te verduisteren.

Geheugeneffect

“Bestaande elektrochrome materialen reageren echter te langzaam en vragen bovendien teveel vermogen. Onze panelen kunnen in een paar seconden van kleur wisselen. Bovendien is er sprake van een geheugeneffect: een paneel blijft zijn kleur houden, ook als de stroom wordt uitgeschakeld”, aldus hoofdonderzoeker Dr Kamil Zuber.

De panelen die het team hebben ontwikkeld worden aangestuurd door een spanning tussen de -1,5 en +1,5 volt. Het team heeft al een prototype ontwikkeld van een drone die voorzien werd van meerdere panelen. Die kon inderdaad verschillende kleuren aannemen.

De volgende stap is om de drone automatisch zijn kleur te laten aanpassen aan de achtergrond. Zuber: “De drone kan bijvoorbeeld lichtblauw gekleurd zijn bij heldere hemel, en grijs worden zodra er een wolk voorbij schuift.”

Onzichtbare verkenningsdrones

Het leger heeft interesse in de techniek. Drones die uitgerust worden met het materiaal zouden onzichtbaar kunnen worden tijdens verkenningsmissies, en daardoor hun aanwezigheid verbloemen.

(bron: University of South Australia)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier