Nieuws

Pentagon start verkenning naar inzet autonome offensieve dronezwermen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie is geïnteresseerd in de mogelijkheid om autonoom opererende offensieve dronezwermen in gebruik te gaan nemen. Dat blijkt uit een marktconsultatie met als onderwerp ‘Offensive Unmanned Aircraft Systems Swarm’. Het idee is dat meerdere drones zonder aansturing van een piloot met elkaar samenwerken om een doel uit te schakelen.

Marktconsultatie

De marktconsultatie werd onlangs gepubliceerd op het aanbestedingsplatform SAM.gov. De uitvraag is afkomstig van het Army Rapid Capabilities and Critical Technologies Office (RCCTO), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Benadrukt wordt dat het om een Request for Information (RFI) gaat; er is dus nog geen sprake van een aankoopproces.

De uitvraag windt geen doekjes om de bedoelingen van het leger:

“De RCCTO van het leger zoekt oplossingen, benaderingen en prototypes voor een zwerm offensieve onbemande luchtvaartsystemen (UAS), een groep van drie of meer UAS-robots die taken coöperatief uitvoeren, op een gedecentraliseerde manier, terwijl ze beperkte of geen controle krijgen van menselijke operators. Zo’n zwerm UAS, ook wel een “kit” genoemd, moet betrouwbare identificatie van doelen bevatten en moet kunnen worden ingezet via een vrachtwagen (Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) of High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle (HMMWV)) of aanhangwagen gemonteerde configuratie, en zal kinetische effecten geven op een lijst met doelen. Het gewenste bereik van de kit is 10-30km.”

Opkomst van killer drones

Het Pentagon is zeker niet de eerste defensieorganisatie die interesse heeft in de inzet van autonoom opererende drones om doelen uit te schakelen. Diverse landen hebben dergelijke ‘killer drones’ al toegevoegd aan hun arsenaal. Volgens de VN zijn dergelijke systemen recentelijk in Libië gebruikt om een dodelijke aanval uit te voeren op een militante afscheidingsbeweging.

Wereldwijd groeien tegelijkertijd de zorgen over de inzet van autonome killer drones en offensieve dronezwermen door legers. Volgens tegenstanders brengt dergelijke technologie tal van ethische dilemma’s met zich mee, die onvoldoende geadresseerd worden door overheden. Om die reden startte Human Rights Watch vorig jaar de campagne Stop Killer Robots.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier