DronefotografieFAQVideo

Een luchtballon fotograferen met je drone: waar moet je op letten?

Let’s face it: een opstijgende of langzaam overdrijvende luchtballon heeft een gigantische aantrekkingskracht op dronevliegers. Ballonnen zijn door hun omvang en kleurenpracht nu eenmaal een dankbaar onderwerp voor dronefoto’s en -video’s. Zeker tijdens een rustige zomeravond kan het verleidelijk zijn om op ‘ballonnenjacht’ te gaan met je drone. Dit artikel praat je bij over de do’s en dont’s.

Voorrang verlenen

Zo lang je een veilige afstand aanhoudt ten opzichte van een ballon en niet boven wegen of bebouwing vliegt is er op zich niet zoveel aan de hand. Bedenk wel dat je als dronevlieger onderaan de ladder staat als het gaat om voorrang ten opzichte van ander luchtverkeer. Je zult er dus altijd voor moeten zorgen dat je voorrang verleent aan een luchtballon. Deze kan ook niet voor je uitwijken, een extra reden om je aan te passen aan de ballon in plaats van andersom.

Het beste moment om dronebeelden te maken van een luchtballon is tijdens het opstijgen. Je kunt dan vooraf even in overleg treden met de ballonvaarders. Het klaarleggen en vullen van de ballonnen met hete lucht is al een spektakel op zich en zeker het filmen of fotograferen waard. Houd er rekening mee dat de ballon snel van de grond komt zodra deze voldoende warme lucht bevat. Ook het opstijgen gaat hard. Vlieg dus niet pal boven de ballon zodra de branders in gebruik worden genomen of op het moment waarop de ballon loskomt van de grond.

Blijf uit het vliegpad

Zodra de ballon is opgestegen zorg je ervoor dat je altijd achter de ballon blijft met je drone, en dat de ballon niet precies door de denkbeeldige lijn tussen de drone en jouw locatie op de grond doorvliegt. Mocht je drone het signaal kwijtraken en stil blijven hangen in de lucht of terugkeren naar de opstijglocatie, dan komt deze in ieder geval niet per ongeluk in aanraking met de ballon.

Mocht je drone beschikken over Atti Mode (en ben je bekend met de werking ervan), dan kun je overwegen om deze vliegmodus te gebruiken. Je drone drijft dan in precies hetzelfde tempo met de wind mee als de luchtballon, aangenomen dat je op ongeveer dezelfde hoogte zit. In Atti Mode kun je wat vloeiender vliegbewegingen maken dan in GPS Mode.

Blijf met je drone uit het vliegpad van de ballon en houd voldoende afstand aan

Let op hoogte en houd afstand

Zie je een ballon overdrijven terwijl je toevallig elders met je drone aan het vliegen bent? Vergis je niet in de hoogte. Een ballon lijkt vaak ogenschijnlijk lager te hangen dan deze in werkelijkheid is. Stijg dus niet als een kip zonder kop op om bij de ballen te geraken en respecteer de hoogtelimiet van 120 meter die je als dronevlieger hebt.

Bedenk dat het voor de inzittenden best een inbreuk op de verder heerlijk rustige ervaring vormt (als de branders uitstaan tenminste), als er ineens een luid zoemende drone in de buurt van de mand komt terwijl ze geen idee hebben wie het ding bestuurt. Houd alleen al daarom een gepaste afstand aan. Een ballon kan best een aardige snelheid ontwikkelen, vlieg niet te lang mee en houd de drone altijd in het oog.

Wettelijke bepalingen

Tot slot: wat zegt de wet hier eigenlijk over? In de Wet luchtvaart kun je het volgende terugvinden: “Het is verboden op zodanige wijze aan het luchtverkeer deel te nemen dan wel luchtverkeersleidingsdiensten te verlenen dat daardoor personen of zaken in gevaar worden of kunnen worden gebracht.”

Oftewel: gebruik je gezonde verstand en haal geen streken uit die de inzittenden van de ballon of mensen op de grond in gevaar kunnen brengen. Maar dat het best goed mogelijk is om opnamen te maken van een ballon, dat zie je in onderstaande video. (Waarbij vooraf werd overlegd met de ballonvaarders en de passagiers.)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Een luchtballon fotograferen met je drone: waar moet je op letten?

  • Prima uitleg hoe het filmen van een ballon met een drone aan te pakken, gecombineerd met tips over wat mag en wat niet.
    Als ik zo’n opstijgplek in de buurt had zou ik het net zo gaan voorbereiden en aanpakken tijdens de vlucht.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier