Nieuws

Drones ingekocht door Pentagon ‘8 tot 14 keer’ zo duur dan Chinese drones

Drones met het predikaat ‘Blue sUAS’ die goedgekeurd zijn door het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn 8 tot 14 keer zo duur in aanschaf dan de Chinese drones die ze vervangen. Daarnaast klagen gebruikers over de minder brede inzetbaarheid van de Blue sUAS-alternatieven. Dat blijkt uit een interne regeringsmemo die in handen is gekomen van de Financial Times.

Blue sUAS

Volgens de memo besteedde het Pentagon 13 miljoen dollar aan de ontwikkeling van alternatieven voor de drones van onder andere DJI. Het idee was om minder afhankelijk te worden van Chinese technologie. Ervoor in de plaats moesten Amerikaanse of Europese cameradrones komen. Daartoe werd eind 2020 het Blue sUAS-programma in het leven geroepen. Slechts een handjevol leveranciers, waaronder Parrot en Skydio, mochten na een strenge selectieprocedure deelnemen aan dit programma en drones leveren aan Amerikaanse overheidsorganisaties.

Niet alleen gebruikers binnen het ministerie van Defensie werden verplicht om alleen nog drones met een Blue sUAS-label te gebruiken. Ook andere ministeries, waaronder het ministerie van Binnenlandse Zaken, mochten van de regering-Trump geen Chinese drones meer gebruiken. De maatregel betrof ook brandweerkorpsen en inspectiediensten, die tot die tijd veelal werkten met drones van marktleider DJI. Naast drones uit China deed toenmalig president Trump ook veel andere apparatuur van Chinese makelij in de ban.

Duurder en minder breed inzetbaar

Het probleem is echter dat de alternatieve systemen veel duurder zijn en minder goed presteren, blijkt uit een memo die in januari van dit jaar werd opgesteld voor de nieuwe regering-Biden. “Door alleen Blue sUAS-systemen te gebruiken, is de sensorcapaciteit van het ministerie van Binnenlandse Zaken met 95% achteruitgegaan. De drones zijn specifiek ontwikkeld voor legerdoeleinden en voldoen slechts in 20% van de gevallen voor andere toepassingen.”

Een ander issue is dat de Amerikaanse en Europese drones veel Chinese componenten bevatten. Volgens een rapport van het defensieministerie bevatten vier van de vijf Blue sUAS-modellen alsnog veel onderdelen die in China gemaakt worden, waaronder processoren en sensoren. De vraag is daardoor of de drones met het Blue sUAS-predikaat überhaupt veiliger zijn op het vlak van cyberspionage.

Werk ligt stil

Regeringsofficials waarschuwen in de memo dat veel werk stil is komen te liggen doordat er minder drones aangeschaft kunnen worden door het ministerie van Binnenlandse Zaken. “De huidige situatie maakt het bijna onmogelijk om onze wettelijke beheertaken, waaronder het in kaart brengen en beschermen van grote natuurgebieden, te kunnen uitvoeren”, waarschuwt de memo.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier