Delftse dronebouwers gaan autonome dronezwerm ontwikkelen voor Defensie
De Delftse ontwikkelaars van drones Delft Dynamics en Tective Robotics gaan in samenwerking met TNO en Avalor AI een autonome dronezwerm ontwikkelen die door militairen gebruikt kan worden om tactische inlichtingen te verzamelen. Het idee is dat één operator meerdere drones kan lanceren die dan zelfstandig en in onderlinge samenwerking een taak uitvoeren.
SPEAR
Het project genaamd SPEAR (Swarm-based Persistent Autonomous Reconnaissance) wordt ondersteund door de Robotics & Autonomous Systems (RAS) unit van de 13e Lichte Brigade, een Nederlandse zelfstandige gevechtseenheid binnen de Koninklijke Landmacht. De dronezwerm moet bijdragen aan een verbeterde Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance (ISTAR)-capaciteit van het legeronderdeel.
Het project omvat meerdere onderdelen. Zo zal er een algoritme worden ontwikkeld dat een autonome dronezwerm kan aansturen. Ook komen er op basis van machine learning algoritmen om doelen te herkennen en te classificeren. Als het gaat om de drones zullen deze in staat zijn om zelfstandig batterijwissels uit te voeren door middel van mobiele launch & recovery platformen.
Systeemintegratie
Het speerpunt van het SPEAR-project betreft de integratie van al deze subsystemen, zodat er een zelfstandig werkende multifunctionele dronezwerm ontstaat. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van tal van projecten binnen en buiten Defensie. Het uiteindelijke doel is om meer ISTAR-capaciteit te kunnen bieden met minder mankracht.
Delft Dynamics en Tective Robotics zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van alle dronegerelateerde hardware, alsook de mobiele docking stations. Als basis voor de dronebox wordt het verrijdbare SkyHive-systeem van Tective Robotics genomen, welke tot vijf drones kan ondersteunen. Met dit systeem won de Delftse startup in 2019 de Defensie Innovatie Competitie. Voor de ontwikkeling van de slimme algoritmen zijn Avalor AI en TNO betrokken.
Autonome militaire drones in opmars
Wereldwijd gaan de ontwikkelingen hard als het gaat om autonoom opererende drones voor militaire doeleinden. Er zijn zelfs bewapende onbemande systemen in gebruik die vanuit de lucht zelfstandig doelen kunnen opsporen en uitschakelen. Wereldwijd groeit het verzet tegen dergelijke autonome systemen. In het geval van het Nederlandse SPEAR-project is er geen sprake van bewapende drones.
Arnout de Jong (directeur Delft Dynamics) benadrukt dat het systeem buiten Defensie ook voor search & rescue-operaties kan worden ingezet. “Denk aan de huidige overstromingen in Limburg of het zoeken naar een vermiste persoon of drenkeling.”