OpmerkelijkVideo

Kijken: take-off van grootste vliegtuig ter wereld gefilmd door drone

Vraag een willekeurige vliegtuigkenner naar de Antonov An-225 en de kans is groot dat je een antwoord krijgt dat doorspekt is met de nodige superlatieven. De An-225 (bijnaam: Mrija, Oekraïens voor ‘droom’) is namelijk het grootste vliegtuig ooit gebouwd, in termen van het maximumgewicht. Een drone maakte onlangs spectaculaire beelden van het opstijgen van het vliegtuig.

Grootste vliegtuig ter wereld

De Antonov An-225 werd ontworpen in de Oekraïne. Het vrachtvliegtuig heeft een spanwijdte van ruim 88 meter en heeft een maximaal startgewicht van 600 ton, bijna 2x zoveel is dat van een Boeing 747. Het toestel werd in 1988 in gebruik genomen. Oorspronkelijk werd het vliegtuig gebruikt ter ondersteuning van het ruimtevaartprogramma van de toenmalige Sovjetunie. Tegenwoordig wordt het vliegtuig gebruikt om ‘oversized’ objecten te vervoeren.

Onlangs maakte het gigantische transportvliegtuig een vlucht naar Leipzig. De take-off in Kiev werd gefilmd door een drone. De beelden zijn opmerkelijk te noemen, gezien de ogenschijnlijk zeer korte afstand tussen de An-225 en de drone.

Afgestemd met piloot en ATC

Het is overigens niet voor het eerst dat een drone een voorbijvliegend vliegtuig filmt: in Israel werden al eens dronebeelden gemaakt van passerende vliegtuigen, maar dat werd toen illegaal gedaan, tot grote woede van de dronecommunity. In dit geval werd de dronevlucht gelukkig goed afgestemd met de luchtverkeersleiding en de piloot van het vliegtuig.

Mocht je niet genoeg kunnen krijgen van de An-225, bekijk dan ook deze FPV beelden die in 2016 met een racedrone werden gemaakt van het imposante vliegtuig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier