DronefotografieOpmerkelijk

Dronefotograaf wil 100 naaktmodellen fotograferen in centrum Utrecht

Dronefotograaf Tom Durden heeft een bijzondere fotoshoot in gedachten. Hij wil namelijk met zijn drone 100 naaktmodellen gaan fotograferen in het centrum van Utrecht. Liefst op een bijzondere plek, zoals het Domplein of een historische werf aan één van de stadsgrachten. Via crowdfunding wordt geld ingezameld voor de realisatie van de fotoshoot.

Dronude

Voor mede-initiatiefnemer Tom Durden is het fotograferen van naaktmodellen vanuit de lucht niet bepaald nieuw. Onder de werktitel Dronude maakte hij in de afgelopen jaren al tal van bijzondere dronefoto’s van naakt poserende mensen. Daarbij ging het tot nu toe echter steeds om één, twee en soms 25 modellen, vrijwel altijd op een mooie plek in de natuur.

Voor zijn nieuwe project gooit Durden het over een totaal andere boeg. Niet alleen qua schaal – op de beoogde dronefoto moeten maar liefst 100 naaktmodellen in beeld komen – maar ook voor wat betreft de locatie, namelijk de historische binnenstad van Utrecht. Begin september 2021 moet de bijzondere droneshoot plaatsvinden, wanneer de Coronaregels het toelaten.

Spelen met naaktmodellen en contouren, maar dan in de natuur. Foto: Tom Durden

Contouren van de stad

Het idee voor de artistieke fotoshoot in Utrecht ontstond tijdens een brainstorm met een paar vrienden. Het plan is om de modellen op een mooie manier te laten liggen, en daarmee vormen te creëren die samenvallen met de contouren van de binnenstad. “Bijvoorbeeld een lange slinger mensen naast de nieuwe Singel, of contouren op de plek waar de Domkerk ooit was verbonden met de Domtoren, of langs de werven van Utrecht of gewoon in één van de mooie parken.”

Over het waarom van de foto zijn de organisatoren vrij nuchter. “Waarom niet? Samen met honderd mensen een prachtige foto creëren op een spannende manier, dat lijkt ons gaaf. En wie wil er nou niet een keer naakt op de eeuwenoude steentjes liggen en samen met 100 anderen een epische foto maken? En eigenlijk vinden we dat naakt best wat meer genormaliseerd mag worden. En we verwachten ook natuurlijk wereldwijde exposure van de resulterende foto’s die laten zien hoe mooi Utrecht is vanuit de lucht.”

Binnen de regels

Volgens dronepiloot Durden is het project prima uit te voeren binnen de nieuwe Europese regels voor drones. Om de foto te maken wil hij gebruik maken van de lichtgewicht DJI Mini 2. Durden: “Met een Mini 2 mag je weliswaar niet boven mensenmassa’s vliegen, maar wel boven mensen vliegen die betrokken zijn bij een shoot.”

Ook ziet Durden geen probleem als het gaat om het naakt poseren in de stad. “Zolang je zorgvuldig werkt om te voorkomen dat je mensen shockeert of kwetst, mag je veel.” Overigens wil Durden de shoot het liefst uitvoeren op een zondagochtend bij zonsopgang, als het nog stil is in de stad. De locatie wordt pas op het laatste moment doorgegeven aan de modellen, om te voorkomen dat er pottenkijkers op de shoot afkomen.

Twee zussen poseren naakt voor de dronecamera. Foto: Tom Durden

Hulp gevraagd

Om de shoot te realiseren roepen de initiatiefnemers de hulp van geïnteresseerden in. Zo is het mogelijk om via GoFundMe een donatie te doen om daarmee de kosten voor het project te dekken. Deze zijn begroot op 1.000 euro. Als er meer geld binnenkomt, willen de initiatiefnemers de resulterende foto’s groot afdrukken en exposeren in een Utrechtse openbare locatie.

Ook zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar dronepiloten die willen helpen met de voorbereiding: het scouten van de locaties met een drone zodat de posities van de modellen kan worden afgestemd op de lichtval bij zonsopgang. Durden roept met name lezers van Dronewatch op: “Wie heeft er een Mini of Mini 2 en wil de komende weken meehelpen om een paar mooie plekken in de binnenstad in kaart te brengen, tijdens zonsopgang? En wie heeft vergunningen om met een zwaardere drone boven de binnenstad te vliegen tijdens de shoot, en heeft zin om een “making of” te filmen? En wie houdt van videobewerking om een mooie registratiefilm te maken?”

Voor het naakt poseren lijkt er in ieder geval genoeg animo te zijn, aldus Durden. “De vrouwen- en gemixte facebookgroepen voor Dronude-modellen bevatten nu respectievelijk 183 en 230 leden, uit binnen- en buitenland. Maar aanmelden kan nog: als je 18+ bent dan ben je geschikt. Voel je jezelf te oud, niet mooi genoeg, of iets anders? Nee hoor, je bent perfect zoals je bent, echt iedereen is welkom.”

Meer informatie en updates met betrekking tot het project vind je op www.dronude.com. Check ook ons eerdere interview met Dronude-oprichter Tom Durden. 

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier