Omwonenden willen uitstoot Tata Steel zelf gaan meten met drones

Met behulp van drones en onderwaterrobots willen omwonenden van Tata Steel zelf onderzoek gaan doen naar de uitstoot en lozingen van het staalbedrijf. Om dat mogelijk te maken hebben een aantal stichtingen een miljoen euro aan donaties opgehaald. De betrokkenen hebben geen vertrouwen meer in de GGD en het RIVM en willen daarom zelf actie ondernemen om de vervuiling in kaart te brengen.

Uitstoot meten

Al jaren is er discussie gaande over de uitstoot van de staalfabriek en het grote aantal gezondheidsklachten bij bewoners in de omgeving. Zo worden er in het IJmondgebied bovengemiddeld veel kankergevallen gediagnosticeerd. Toch werd er onlangs in een rapport van de lokale GGD geen harde link met de fabriek van Tata Steel gelegd, tot grote frustratie van de omwonenden.

Een aantal bewoners heeft de handen nu ineen geslagen en gaat zelf onderzoek doen naar de vervuiling van de staalfabriek. Vermogende particulieren en ondernemers hebben een miljoen euro toegezegd om met behulp van drones en onderwaterrobots de uitstoot en lozingen van de fabriek te gaan meten. Hiertoe wordt een onafhankelijk bureau in de arm genomen. De bedoeling is om niet alleen de concentratie broeikasgassen en fijnstof in kaart te gaan brengen, maar ook de uitstoot van zware metalen en het giftige chroom-6. De resultaten zullen worden gepubliceerd op een openbaar toegankelijke website.

Het onderzoek zal worden aangestuurd vanuit de stichtingen IJmondig, Frissewind.nu en Stichting Schapenduinen. Voorzitter Jan de Jong van laatstgenoemde stichting noemt de GGD en het RIVM een ‘willige windvaan’ van de Tata Steel-lobby. De Jong vindt het onbestaanbaar dat Tata Steel zelf de uitstoot en lozingen mag berekenen en dat daar geen verifieerbare metingen aan ten grondslag liggen.

Snuffeldrones

Details over de precieze aanpak van de metingen zijn nog niet naar buiten gebracht. Technisch gezien is het prima mogelijk om door middel van drones metingen te doen in rookpluimen. Onder andere de brandweer maakt gebruik van zogenaamde snuffeldrones, om de aanwezigheid van giftige gassen te kunnen bepalen tijdens een brand. Daartoe wordt een drone voorzien van gasmeetbuisjes in de rookpluim gestuurd. Daarnaast zet de ILT tegenwoordig drones in om het zwavelgehalte in de uitstoot van schepen te controleren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier