Belgische startup wil metingen aan gebouw of terrein vergemakkelijken met AiroCollect
De Belgische startup Airobot heeft een nieuw softwarepakket aangekondigd waarmee het veel eenvoudiger moet worden om met behulp van een drone metingen te doen aan gebouwen en terreinen. Met behulp van AiroCollect kunnen dakdekkers, architecten, hoveniers en andere kleine en grote bedrijven snel drones inzetten om geo-informatie in te winnen. De software komt begin augustus 2021 op de markt.
Laagdrempelig
Volgens Airobot is het geen geheim dat drones in allerlei industrieën aan een opmars bezig zijn, en zijn drones bij de grotere bedrijven al niet meer weg te denken. Maar voor kleine bedrijven is de inzet van drones voor het doen van metingen echter vaak een te hoge drempel. Niet alleen vanwege de strenge regelgeving voor de wat zwaardere drones, maar ook vanwege de complexiteit van bestaande fotogrammetriesoftware. Daar wil Airobot met AiroCollect verandering in brengen.
AiroCollect is cloudsoftware die dronebeelden op basis van fotogrammetrie naadloos aan elkaar zet. Gebruikers kunnen een abonnement afsluiten en vervolgens per project dronebeelden uploaden. Die worden dan door de software omgezet in een 3D-model, waarin men naar hartelust metingen kan uitvoeren. De software kan gebruikt worden met ieder type drone. Zelfs de lichtgewicht DJI Mini 2 is geschikt voor dit doel, claimen de ontwikkelaars. Op die manier kunnen gebruikers zeer laagdrempelig de benodigde beelden inwinnen, aangezien men met deze drone ook boven bebouwing mag vliegen in de Open categorie.
De workflow begint met het maken van luchtfoto’s. Afhankelijk van de gebruikte drone moet er handmatig een traject worden afgelegd of vliegt de drone automatisch een patroon over het terrein. Tijdens de vlucht wordt om de paar seconden een foto gemaakt. Achteraf worden die foto’s samengebracht en vertaald in een 3D-model van het betreffende terrein. In de software kunnen allerlei metingen worden uitgevoerd. Het is ook mogelijk om het model te exporteren naar AutoCAD, Vectorworks, SketchUp en andere programma’s.
Centimeternauwkeurig
Volgens de ontwikkelaars is het mogelijk om centimeternauwkeurige metingen uit te voeren in de door de software gegenereerde 3D-modellen en orthofoto’s, zelfs als er met een eenvoudige drone als de DJI Mini 2 wordt gewerkt om de bronbeelden in te winnen. Daarbij gaat het wel om relatieve nauwkeurigheid. Maar dat hoeft voor de beoogde doelgroepen geen probleem te zijn, vertelt Jan Leyssens van Airobot desgevraagd:
“Met onze software willen wij de drone- en fotogrammetrietechnologie beschikbaar maken voor een nieuw soort gebruikers: tuinarchitecten, dakdekkers, makelaars, politie. Gebruikers die met een drone willen meten, maar niet dezelfde eisen hebben als een landmeter. Deze gebruikers willen relatief cm-nauwkeurig kunnen meten, bijvoorbeeld ten opzichte van de rand van de weg, afstand zwembad tot een huis, oppervlakte van terras of grasperk, of een hellingshoek van een dak. En met een Mini 2 is dit mogelijk. De absolute nauwkeurigheid zit typisch rond de meter, maar dat is voor deze gebruikers niet van belang.”
Eenvoudig in gebruik
Naast het feit dat gebruikers een eenvoudige drone zoals de Mini 2 kunnen gebruiken is de software zelf ook zo eenvoudig mogelijk gehouden, aldus Leyssens: “Een politieagent, tuinarchitect… iedere ‘niet-specialist’ kan ermee werken. Gewoon foto’s uploaden naar de cloud en klaar. We hebben de achterliggende fotogrammetrie-pipe getuned voor dit soort projecten. We hebben dan ook niet veel toeters en bellen toegevoegd waarmee mensen het mis kunnen laten gaan. De andere pakketten zijn vaak gemaakt voor grote bedrijven en specialisten, maar zijn minder interessant voor de gemiddelde professional.”
Wie meer nauwkeurigheid wenst, kan desgewenst ook met een RTK-drone of met zogenaamde ground control points (GCP’s) werken. Ook daarvoor biedt AiroCollect ondersteuning, aldus Leyssens: “Als mensen met een Phantom 4 RTK vliegen, zonder het gebruik van GCP’s, zal de absolute nauwkeurigheid < 5cm zijn. Met een drietal GCPs kan 2-3 cm gehaald worden. Dit kan ook in airoCollect – we zijn al begonnen om voor diverse grote bedrijven een oplossing te bouwen.”
De ontwikkelaars hebben niet de pretentie om landmeters overbodig te maken. Daar is de tool ook niet voor bedoeld, legt Leyssens uit: “Er zijn metingen waar de kennis en kunde van landmeters noodzakelijk is (zeker wanneer er een juridisch aspect aan zit), maar er is een segment van metingen waar een landmeter niet voor nodig is en waar dronebeelden beter geschikt voor zijn. Ik haal graag een uitspraak aan van een tuinarchitect die ik vorige week sprak: ‘als ik een landmeter moet inhuren om deze tuin op te meten, ben ik al snel 400-500 euro kwijt, en dan krijg ik een plan waar vaak dingen op ontbreken of niet juist zijn en moet ik toch terug gaan…’ Het is dus eerder een aanvulling op het werk van een landmeter en geen vervanging.”
Lancering
Momenteel is AiroCollect al in gebruik door een kleine groep gebruikers. De officiële lancering vindt plaats op 5 augustus. In augustus en september organiseert Airobot een demo-evenement toegespitst op de tuinsector, waarbij tuinaannemers en tuinarchitecten een demonstratie van het vliegen met een drone en het gebruik van de software krijgen. Ook de wettelijke omkadering komt daarbij aan bod.
Al geruime tijd werk ik wekelijks met de zeer gebruiksvriendelijke en betrouwbare software van DroneDeploy. Ik raad iedereen aan om eerst een goede prijsvergelijking te maken. De conclusie is dan al snel duidelijk.