NieuwsOpmerkelijk

Pentagon ontkracht eigen rapport waarin stond dat DJI-drones veilig zijn

Het Pentagon heeft een nieuw statement gepubliceerd waarin benadrukt wordt dat drones van DJI een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Dit vanwege het vermeende risico op spionage vanuit de Chinese overheid. Opmerkelijk is dat het Amerikaanse ministerie van Defensie in de verklaring een eerder rapport ontkracht, waarin stond dat bepaalde drones van DJI wel degelijk geschikt zouden zijn voor overheidsgebruik.

Informatieveiligheid

In de afgelopen jaren ontstonden er met name in de VS twijfels over de informatieveiligheid bij het gebruik van commercieel verkrijgbare drones van de Chinese dronebouwer DJI. Het risico zou bestaan dat de Chinese overheid via servers van DJI toegang zou kunnen krijgen tot gevoelige data van gebruikers. Om die reden werd het gebruik van drones van DJI door defensiepersoneel en overheidsdiensten zoals brandweer en politie eind 2017 zelfs verboden.

Vrij recent stelde het Pentagon echter een intern rapport op waarin stond dat bepaalde DJI-drones geen risico zouden vormen voor de nationale veiligheid, omdat er geen kwaadaardige code aangetroffen zou zijn in de software waarmee de drones worden aangestuurd. Het zou daarbij gaan om de (inmiddels zwaar verouderde) Mavic Pro en Matrice 600 Pro. Het rapport werd direct omarmd door vertegenwoordigers van DJI, die al jaren stellen dat gebruikers niet hoeven te vrezen voor cyberspionage via DJI-producten.

‘Onnauwkeurig en ongecoördineerd’

Maar nu komt het Pentagon dus terug op de conclusies in dat rapport. “Een recent rapport gaf aan dat bepaalde modellen van DJI-systemen waren goedgekeurd voor inkoop en operaties voor Amerikaanse overheidsdepartementen en -agentschappen. Dit rapport was onnauwkeurig en ongecoördineerd, en de ongeoorloofde publicatie ervan wordt momenteel beoordeeld door het ministerie.”

Volgens het Pentagon blijft er sprake van een wettelijk verbod op het gebruik van DJI-drones door Amerikaanse overheidsdiensten. Als een dienst toch een drone van DJI wil inzetten, dan wordt per keer bekeken of dat wettelijk mogelijk is, en alleen nadat er aanvullende maatregelen zijn genomen om het weglekken van gevoelige informatie te voorkomen.

Blue sUAS

Gebruikers binnen de Amerikaanse overheid wordt geadviseerd om alleen drones met het zogenaamde Blue sUAS-label te gebruiken. Dat zijn drones die door het Pentagon in orde zijn bevonden als het gaat om informatieveiligheid. Het probleem is alleen dat deze drones veel meer kosten en minder capabel zijn dan drones van DJI, zeggen eindgebruikers die met de systemen moeten werken. Daardoor zouden veel uitvoerende overheidstaken zelfs vertraging oplopen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Pentagon ontkracht eigen rapport waarin stond dat DJI-drones veilig zijn

  • Alle of vele DJI drones zijn voorzien van een GEO-fencing systeem. Dit voorkomt het vliegen boven/in gebieden met een verhoogd veiligheidsrisico. Wat voor gebieden zijn dit? O.a. vliegvelden (incl. aan- en uitvlieg routes), militaire installaties en gebouwen, gevangenissen, elektrische centrales, etc. DJI weet dus van al deze objecten de precieze locatie. Wat blijft er dan nog te weten over?

    Beantwoorden
  • Richard 070

    Geo-fencing systeem? Dat kan vast worden uitgezet…

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier