Markt

EU steekt €15 miljoen in Europabreed anti-droneproject

Onder het bloemrijke acroniem JEY-CUAS – wat staat voor “Joint European sYstem for Countering Unmanned Aerial Systems – gaat de Europese Unie maar liefst 15 miljoen euro steken in de ontwikkeling van een nieuwe generatie anti-dronemaatregelen, ook wel aangeduid als counter UAS. In totaal doen 38 organisaties uit 14 lidstaten mee aan het programma, waaronder ook twee Nederlandse organisaties.

JEY-CUAS

Het JEY-CUAS programma krijgt een looptijd van twee jaar. De doelstelling is om methoden en technieken te ontwikkelen waarmee (ongewenste) drones kunnen worden gedetecteerd, geïdentificeerd, gevolgd en bestreden. Die maatregelen kunnen dan op termijn worden geïmplementeerd door de verschillende Europese lidstaten.

Het totale budget is 15 miljoen euro. De Europese Unie draagt hier 13,5 miljoen euro aan bij, de rest moet door de afzonderlijke lidstaten betaald worden. Aan het project doen 38 organisaties uit 14 lidstaten mee. Daar zitten ook Nederlandse organisaties bij, namelijk Delft Dynamics en TNO.

Nieuwe generatie C-UAS-systeem

Veel details zijn er niet bekend gemaakt over het Europese counter UAS project. Vooralsnog moeten we het doen met de volgende beschrijving uit de projectaankondiging:

“Het project “Joint European system for Countering Unmanned Aerial Systems” (JEY-CUAS) zal technologieën op systeem- en subsysteemniveau bevorderen om een nieuwe generatie C-UAS-systeem te ontwikkelen op basis van een modulaire en flexibele plug’n’play-architectuur om de opkomende uitdaging van micro- en mini-drones die steeds vaker worden gebruikt voor defensiedoeleinden. De oplossing zal bijdragen aan een verbetering van het situationeel bewustzijn en reactievermogen om de groeiende bestendigheid van drones tegen C-UAS-systemen van de eerste generatie te overwinnen om gelijke tred te houden met nieuwe LSS-dreigingen (Low, Small, Slow) vanuit de lucht en de minimale reactietijd te verkorten.”

(coverfoto: een anti-drone gun van het Italiaanse leger)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier