Pro

DHL gaat grote vrachtdrones inzetten voor spoedtransporten

Transport- en logistiekbedrijf DHL gaat in de nabije toekomst grote vrachtdrones inzetten voor spoedtransporten. Daartoe is het bedrijf een samenwerking aangegaan met Dronamics. De eerste goederenvluchten moeten in 2022 gaan plaatsvinden. De Black Swan-drones waarmee gevlogen gaat worden kunnen een nuttige lading van 350 kg over een afstand van 2.500 km vervoeren.

Middellange afstand

Met de samenwerking wil DHL een grote stap vooruit zetten als het gaat om drone delivery op de middellange afstand ten behoeve van een select aantal industrieën en markten. Het grotere doel van DHL is om in 2050 geheel CO2-neutraal te kunnen opereren. Aan dat doel wil Dronamics bijdragen door de drones in de toekomst te laten vliegen op duurzame biobrandstoffen.

De cargodrones waarmee gevlogen gaat worden zijn van het type Black Swan. Deze kunnen in totaal 350 kg aan nuttige lading vervoeren, over een afstand van 2.500 km. Volgens Dronamics zijn de kosten 80% lager dan bij een vergelijkbare bemande vlucht. Middels de cargodrones wil DHL same-day bezorging mogelijk maken op het vlak van medische goederen, e-commerce en andere tijdkritische leveringen.

De bedoeling is om de middle-mile drone deliveries met behulp van de cargodrones te combineren met DHL’s first en last-mile diensten. Dronamics draagt zorg voor de apparatuur, expertise en servicepersoneel om de onbemande vrachtvliegtuigen te exploiteren.

‘Volgende generatie van transport’

“Innovatie is een belangrijk onderdeel van het DNA van DHL. We onderzoeken voortdurend nieuwe technologieën om waarde te bieden aan onze klanten, en we geloven dat vrachtdrones een element zullen zijn in de volgende generatie van transport in de logistiek. Dronamics is een pionier en leider op het gebied van vrachtdrones en onze samenwerking zal helpen om kansen te creëren voor urgente, gevoelige en tijdkritische leveringen. We zijn verheugd om in de nabije toekomst het gebruik van de Black Swan in de markt te testen”, zegt Matthias Heutger, Senior Vice President, Global Head of Innovation & Commercial Development bij DHL.

Dronamics wil in de komende jaren een vloot van 4.000 toestellen gaan beheren. De eerste commerciële drone delivery-vluchten voor DHL zijn gepland voor 2022.

Geen primeur

DHL is niet de eerste logistieke dienstverlener die cargodrones gaat inzetten voor commerciële transporten. Zo zet het Britse postbedrijf Royal Mail sinds het begin van de zomer van 2021 een cargodrone in om COVID-19 testkits, medische hulpgoederen en pakketjes te vervoeren naar de afgelegen Scilly-eilandengroep voor de kust van Cornwall.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier