Nieuws

Rechter haalt streep door plan om Kanaalmigranten met drones te monitoren

Een Franse rechter heeft een streep gehaald door plannen om migranten die illegaal het Kanaal willen oversteken door middel van politiedrones te gaan monitoren. Volgens de rechter is het met het oog op de privacywetgeving niet toegestaan om mensen op de grond zonder voorafgaande toestemming te filmen. Eerder werd in Frankrijk al het gebruik van politiedrones om coronamaatregelen te handhaven en demonstraties te monitoren verboden.

Oversteek tegengaan

Ieder jaar proberen duizenden vluchtelingen per boot vanuit Calais de oversteek te wagen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. Dit tot grote frustratie van de Britse regering, die controle over de eigen grenzen notabene als één van de belangrijkste aanleidingen voor de Brexit noemde. Mede om die reden heeft de Britse regering miljoenen euro’s beschikbaar gesteld aan Frankrijk om illegale migratie tegen te gaan. Dat geld was mede bedoeld om drones mee aan te schaffen, waarmee de politie beter zicht zou kunnen krijgen op migranten die op het punt staan uit te varen.

Maar een Franse rechter heeft nu bepaald dat de privacy van de migranten zwaarder telt dan de belangen van de grenspolitie. Dat betekent dat de politiedrones aan de grond moeten blijven. De crux zit hem in de mogelijkheid om vanuit de lucht camerabeelden te maken van mensen op de grond. Dat druist volgens de rechter in tegen de Franse idee van l’intimité personnelle, oftewel persoonlijke privacy.

Het is niet voor het eerst dat het gebruik van politiedrones ten behoeve van monitoring in Frankrijk wordt verboden. Eerder al werd het gebruik van drones om de coronomaatregelen te handhaven verboden. Later werd er een verbod uitgevaardigd op het gebruik van drones om openbare demonstraties te monitoren. In alle gevallen was er volgens de rechter mogelijk sprake van privacyinbreuk. Daarmee volgde de rechter bezwaren van de Franse burgerrechtenorganisatie CNIL.

Groot-Brittannië

Ondertussen wordt in Groot-Brittannië juist volop gebruik gemaakt van drones om illegale migranten op te sporen. Zo heeft het land fixed-wing drones van het type Tekever AR5 in gebruik genomen. Deze toestellen vliegen op honderden meters hoogte en zijn voorzien van radar en camera om bootvluchtelingen op te sporen. Daarnaast zet de Britse Defensie regelmatig de Watchkeeper in, die ook in Afghanistan werd toegepast.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier