Nieuws

Frankrijk test anti-dronelaser voor Olympische Spelen van 2024

Het Franse leger heeft naar eigen zeggen met succes een serie tests gedaan met een anti-dronelaser die ingezet moet worden ten tijde van de Olympische Spelen van 2024, die in Parijs worden gehouden. Mogelijk wordt het lasersysteem zelfs al eerder ingezet, namelijk tijdens de 2023 Rugby World Cup in het najaar van 2023. Het laserkanon is in staat om een drone op een afstand van een kilometer uit de lucht te schieten.

Laserkanon

Bij de organisatie van grootschalige evenementen zoals de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs plaatsvinden is er steeds meer aandacht voor anti-dronemaatregelen. Niet alleen bestaat de vrees dat drones illegaal worden ingezet om foto’s en video’s te maken en daarbij mogelijk een gevaar vormen voor het publiek, ook maakt men zich in toenemende mate zorgen om terroristen die aanslagen zouden kunnen plegen met behulp van drones.

Om die reden heeft het Franse leger onlangs testen gedaan met de High-Energy Laser for Multiple Application – Power (HELMA-P), een laserkanon dat in staat is om een ongewenste drone op een afstand van een kilometer onschadelijk te maken. Het bijbehorende detectiesysteem heeft een bereik van drie kilometer. Dat betekent dat de drone als het goed is op tijd opgemerkt kan worden, en indien deze mogelijk echt een dreiging gaat vormen, naar de grond gehaald kan worden.

Volgens de ontwikkelaar van het laserwapen is de HELMA-P uniek voor Europa. Alleen in de VS en in Israel bestaat er vergelijkbaar technologie, claimt de Compagnie Industrielle des Lasers (CILAS), onderdeel van ArianeGroup.

Detecteren, identificeren en neutraliseren

“We moeten drones, die soms niet groter zijn dan een vogel, kunnen detecteren, identificeren en neutraliseren”, zei de Franse minister van Defensie, Florence Parly, voorafgaand aan de test met de HELMA-P. “Met andere woorden, we moeten goede ogen hebben om te zien, een brein om te analyseren en een wapen om de dreiging te vernietigen.”

Naast het laserwapen wordt er ook gewerkt aan de ontwikkeling van een microgolfkanon. Daarbij wordt radiostraling met een hoge intensiteit toegepast om drones onschadelijk te maken. Deze technologie zou zich beter lenen om dronezwermen te neutraliseren.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier