Wetenschappers ontwikkelen drone die regenbuien kan opwekken

Britse wetenschappers verbonden aan de University of Reading hebben in opdracht van de Verenigde Arabische Emiraten een experimentele drone ontwikkeld die gebruikt kan worden om regenbuien op te wekken. Dat wordt bereikt door druppelvorming op gang te brengen door middel van statische elektriciteit. De nieuwe techniek kan mogelijk uitkomst bieden om lokaal de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.

Druppelvorming

Het onderzoek wordt geleid door de Britse meteoroloog Kerri Nicoll. Het onderzoek richt zich op het stimuleren van druppelvorming in wolken door middel van statische elektriciteit. Het idee is dat de drone een serie elektrische pulsen uitzendt, die microscopische vochtdruppeltjes in de lucht laten samenklonteren als gevolg van ladingsverschillen.

Volgens Nicoll is de nieuwe methode totaal anders dan bestaande methoden om regen te genereren, waarbij zilverjodide wordt afgeworpen vanuit vliegtuigen of raketten. Door onbemande luchtvaartuigen in te zetten om regenbuien op te wekken kunnen de kosten bovendien flink lager uitvallen dan met bestaande technieken. “Simpel gezegd laden we op wat er al is.”

Tijdens de testvluchten laten de onderzoekers de fixed-wing drone cirkelvormige trajecten afleggen. Ondertussen wordt op de grond gemeten of de drone inderdaad de benodigde elektrische lading weet over te dragen op vochtdruppeltjes in de atmosfeer. De drone en de specialistische meteorologische payload is voor een groot deel zelf ontwikkeld, in samenwerking met de University of Bath.

Inzetten tijdens droogte

Het onderzoek maakt deel uit van het UAE Rainfall Enhancement Programme. Gehoopt wordt dat de regenopwekkende drones uitkomst kunnen bieden tijdens tijden van extreme droogte. Mogelijk kan de nieuwe techniek ook gebruikt worden om bestaande methoden voor regenopwekking effectiever te maken.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fotografeer Nederland vanuit de lucht en maak kans op een DJI Mini 3 Pro!

Wil jij kans maken op een DJI Mini 3 Pro inclusief DJI RC? Doe dan mee aan de fotowedstrijd MijnBesteDroneShot.

Stuur vóór 9 september tot 3 dronefoto's van Nederland in. De jury verkiest 2 winnende foto's: één voor de categorie tot 16 jaar en één voor de categorie 16 jaar of ouder. Beide winnaars ontvangen een drone!