Nieuws

Politie Dubai bouwt stadsdekkend netwerk van criminaliteitbestrijdende drones

De politie van Dubai gaat een netwerk van droneboxen installeren van waaruit criminaliteitbestrijdende drones hun werk kunnen doen. Op die manier moet iedere willekeurige locatie in de Emiratische miljoenenstad binnen een minuut aangedaan kunnen worden in geval van een melding. Dat meldt newscientist.com. De droneboxen worden geleverd door de Israëlische firma Airobotics.

Netwerk van droneboxen

Het netwerk van droneboxen moet uiterlijk oktober van dit jaar geïnstalleerd zijn, net voordat het grootschalige evenement Expo 2020 begint. Volgens stadsbestuurder Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum moeten de drones ervoor zorgen dat de aanrijtijd van de politie verkort wordt van gemiddeld 4,4 minuten naar slechts 1 minuut.

De drone-in-a-box-systemen worden geleverd door de Israelische firma Airobotics. Iedere drone komt in een strategisch opgestelde dronebox te staan, van waaruit missies gestart kunnen worden. Het kan daarbij gaan om routinematige (voorgeprogrammeerde) vluchten langs vaste trajecten of om ad-hoc missies, waarbij de drone op afstand door een medewerker in een meldkamer wordt bestuurd.

Bewoners van Dubai hoeven niet bang te zijn dat ze de drones niet zien of horen. Met een diameter van 1,8 meter zijn de drones een stuk groter en luidruchtiger dan de gemiddelde consumentendrone. De docking stations waarin de drones staan zijn voorzien van een uitschuifbare lade die automatisch opent voor het opstijgen. Na afloop van een missie keert de drone automatisch terug naar de box om daar weer opgeladen te worden.

Goedkoop alternatief voor helikopters

De systemen van Airobotics worden door diverse bedrijven wereldwijd gebruikt om terreinen te beveiligen of inspecties uit te voeren. Het is echter voor het eerst dat het systeem door op deze schaal in een wereldstad ingezet gaat worden. Eerder werden drones van Airobotics gebruikt door de politie van Singapore, om te handhaven op de coronamaatregelen.

Volgens de Amerikaanse beveiligingsexpert Robert Bunker is de uitrol van droneboxen voor politiedoeleinden een logische stap. “Drones zijn relatief goedkoper om aan te schaffen en te exploiteren dan bemande helikopters. Ik zie het drone ISR [intelligence, surveillance, reconnaissance] systeem als een model voor andere wereldsteden.”

Droneboxen in Nederland

In Nederland worden automatische droneboxen momenteel alleen experimenteel ingezet, bijvoorbeeld om voorbijvarende binnenschepen te controleren op illegaal ontgassen. Ook zijn er beveiligingsbedrijven die de inzet van droneboxen bij klanten onderzoeken. Het Noordwijkse Bavak Security Group is om die reden distributeur geworden van Azur Drones en wil droneboxen gaan installeren bij bedrijven die actief zijn op het vlak van vitale infrastructuur.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier