Markt

Japans telecombedrijf gaat opensource-drones ontwikkelen

Het Japanse Nippon Telegraph and Telephone (NTT) is één van de grootste telecombedrijven ter wereld. Het bedrijf maakt volop gebruik van drones om kritieke infrastructuur zoals zendmasten en bekabeling langs bruggen te inspecteren. Tot nu toe gebeurde dat voornamelijk met drones afkomstig uit China. Maar uit angst voor cyberspionage gaat het bedrijf nu zelf opensource-drones ontwikkelen.

Ban op Chinese drones

De Japanse regering wil dat er in 2022 een eind komt aan het gebruik van Chinese drones. Niet alleen overheidsorganisaties zullen overgaan op andere systemen, ook veel bedrijven zijn inmiddels alternatieven aan het bestuderen. Het probleem is alleen dat er geen of weinig geschikte systemen van Japanse bodem bestaan, ondervond telecombedrijf NTT.

Om die reden is het nieuwe bedrijfsonderdeel NTT e-Drone Technology opgericht. Binnen deze business unit zullen nieuwe drones en toepassingen worden ontwikkeld, niet alleen voor gebruik door NTT, maar ook voor andere commerciële gebruikers van drones. Sectoren waar de afdeling zich op richt betreffen industriële inspecties, landbouw, surveying, openbare veiligheid en incidentmanagement.

Open source

Bijzonder is dat er wordt gekozen voor opensource-technologie. Daartoe is NTT een samenwerking aangegaan met het Zwitserse bedrijf Auterion. Niet alleen zal NTT een door Auterion ontwikkeld drone operations management systeem gaan exploiteren, ook zullen de door NTT ontwikkelde drones voorzien zijn van de Skynode flight controller van Auterion. Op termijn zullen de drones ondersteuning bieden voor LTE, 5G, bediening op afstand en autonome navigatie.

Op termijn moeten de drones zelfs boven de meest afgelegen bieden ingezet kunnen worden om data te vergaren. Daarbij speelt autonomie een grote rol. Volgens de betrokkenen kunnen duizenden drones dankzij krachtige analysesoftware realtime data inwinnen om daarmee kritieke infrastructuur in de gaten te houden en boeren te voorzien van actuele informatie.

Ook buiten Japan

Het idee is dat de door NTT ontwikkelde opensource-luchtvaartuigen ook beschikbaar komen voor operators in andere landen. Daar zal Auterion ook een rol in gaan spelen: het bedrijf zal de ‘powered by Auterion’ drones als onderdeel van de samenwerking ook buiten Japan gaan vermarkten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier