Omzetting ROC-light en RPA-L naar dronebewijs A2 van start

Nederlandse dronepiloten die in het bezit zijn van een ROC-light ontheffing of RPA-L vliegbrevet kunnen deze vanaf nu laten omzetten naar het Europese dronebewijs A2. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aanvragen voor omzetting moeten vóór 31 oktober 2021 worden ingediend. Aan de omzetting zijn geen kosten verbonden.

Omzetting nationale vliegbewijzen

Met de invoering van de Europese regelgeving voor drones begin 2021 kwam er gefaseerd een einde aan de geldigheid van nationale brevetten, vergunningen en ontheffingen. Nederlandse documenten waaronder het ROC-light en RPA-L zijn nog tot en met 31 december 2021 geldig, daarna moet je over zijn gegaan op het nieuwe Europese stelsel.

Lange tijd was onduidelijk waar dronevliegers met dergelijke nationale vliegbewijzen nu precies aan toe waren. Vanuit het ministerie werd wel gecommuniceerd dat het ROC-light en RPA-L op een goed moment omgezet konden worden naar het vliegvaardigheidsbewijs OPEN A2. Om dat proces in goede banen te leiden werd Koninklijke NLR in de arm genomen. Deze instantie heeft een theoriemodule en een stappenplan ontwikkeld.

Stappenplan

Op de website roclightomzetting.nlr.nl wordt uitgelelegd welke stappen men moet doorlopen om het ROC-light of RPA-L te laten omzetten naar een Europees dronebewijs A2:

“Door de invoering van EU regelgeving voor drones is er een nieuw systeem gekomen voor vliegbewijzen. Het ROC-Light en brevet RPA-L zijn geldig tot 31 december 2021. Het ministerie van I&W biedt de mogelijkheid het ROC-Light of brevet RPA-L om te zetten naar het vliegvaardigheidsbewijs OPEN A2.

Het ministerie van I&W heeft het NLR gevraagd om dit, als onafhankelijk instituut, te faciliteren. Er zijn voorwaarden verbonden aan de omzetting, lees hiervoor het informatieblad waarin het NLR deze heeft opgenomen. De belangrijkste voorwaarden:

• ROC-Light omzetten naar OPEN A2:
– U bent houder van een geldig ROC-light ontheffing
– U beschikt over het oorspronkelijke (digitale) theorie-examencertificaat

• RPA-L om OPEN A2 te verkrijgen:
– U bent houder van een geldig RPA-L

• U verklaart te beschikken over de kennis die in de ‘Refresher ROC-Light’ en ‘Aanvullende module’ staat.

• U kunt inloggen met DigiD (noodzakelijk bij de RDW).

• Uw aanvraag moet uiterlijk 31 oktober 2021 ontvangen zijn, onvolledige of incorrecte aanvragen worden niet behandeld.”

Via de website kun je kiezen voor één van de twee opties. Daarna moet je de juiste contactgegevens invullen, alsook het nummer van je RPA-L brevet danwel ROC-light ontheffing. In dat laatste geval moet je ook opgeven bij welke instantie je examen hebt gedaan. Tot slot moet je een digitale kopie van je RPA-L brevet of ROC-light theoriebewijs uploaden.

De omzetting is in principe kosteloos (maar de RDW rekent wel kosten voor de afgifte van het A2 bewijs). Ook hoef je niet opnieuw examen te doen. Wel wordt je geacht om de (aanvullende) theoriestof goed door te nemen. Dat kan sowieso geen kwaad als het al even geleden is dat je het lesmateriaal tot je hebt genomen.

Open categorie A2

Het vliegvaardigheidsbewijs OPEN A2 geeft je de mogelijkheid om recreatief of beroepsmatig met legacy drones (zonder Cx-label) tot 2 kg te vliegen in Open categorie A2, mits je minstens 50 meter afstand houdt van mensen op de grond. Dat is toegestaan tot 31-12-2022. Daarna mag je met deze drones alleen nog vliegen in Open categorie A3, op minstens 150 meter afstand van mensen en bebouwing.

Zodra er drones met een C2-label op de markt verschijnen, mag je in deze categorie vliegen met toestellen tot 4 kg. Je kunt dan ook dichter bij mensen op de grond vliegen, zeker als de low-speed mode is ingeschakeld.

Specific categorie en ROC

Dronepiloten die actief willen worden in de Specific categorie zullen nog aanvullende opleidingen moeten volgen. Het dronebewijs A2 geeft namelijk onvoldoende basis om te mogen gaan werken met de EASA standaardscenario’s STS01 (VLOS vluchten boven bevolkt gebied) of STS02 (BVLOS vluchten boven onbewoond gebied).

Tot slot is het op dit moment nog onduidelijk hoe ROC-vergunningen omgezet gaan worden naar het nieuwe stelsel. Zodra het ministerie daar meer duidelijkheid over verschaft lees je dat snel terug op Dronewatch.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over een volledige ROC vergunning.

5 gedachten over “Omzetting ROC-light en RPA-L naar dronebewijs A2 van start

 • 17 augustus 2021 om 10:49
  Permalink

  Klopt het dat de ‘Refresher ROC-Light’ en ‘Aanvullende module’ het zelfde document zijn?

  Beantwoorden
  • 19 augustus 2021 om 16:58
   Permalink

   Nee, dat klopt niet.
   De ‘Refresher ROC-Light’ is een beknopte herhaling van alle relevante kennis voor veilige drone vluchten met uitzondering van de nu niet meer geldende oude nationale wetgeving.
   De ‘Aanvullende module’ legt de nu geldende nieuwe Europese wetgeving uit – de Open Categorie en de verschillende subcategorieën – welke andere mogelijkheden en onmogelijkheden kent dan die er waren met een ROC-Light onder de oude nationale wetgeving.

   Beantwoorden
 • 23 augustus 2021 om 20:34
  Permalink

  Uit het NLR informatieblad is het onderstaande te lezen:

  “Omdat EASA een omzetting op basis van een ander (vlieg)bewijs (waaronder PPL, CPL, luchtverkeersleider) expliciet heeft afgewezen komt u niet in aanmerking voor deze omzetting indien u uw ROC-Light ontheffing op basis van een dergelijke gelijkstelling of anderszins heeft verkregen.”

  Op basis van een PPL, CPL e.d. zijn ROC-L afgegeven door ILENT. Deze ROC-L’s zijn niet afwijkend ten opzichte van ROC-L die zijn afgegeven op basis van een theorie bewijs.

  Dit valt wettelijk niet uit te leggen.
  Wat is jullie uitleg hier over?

  Beantwoorden
 • 25 augustus 2021 om 16:56
  Permalink

  Is het in 2022 nog mogelijk om je RPA-L te verlengen als die verloopt?

  Beantwoorden
  • 26 augustus 2021 om 10:40
   Permalink

   Het ziet ernaar uit dat de nationale regelgeving cq. de overgangsregeling echt tot een einde komt op 31-12-2021. Dat zou betekenen dat je na die tijd je RPA-L niet meer kunt verlengen. Maar ik moet nog zien wat er gaat gebeuren, ik sluit de kans niet uit dat de overgangsregeling verlengd gaat worden…

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier