Incident

Canadese politiedrone verwoest na botsing met Cessna

Een politiedrone van het type DJI Matrice 210 is begin deze maand tijdens een inzet door een Canadees politiekorps in botsing gekomen met een Cessna waar op dat moment twee personen in zaten. Het vliegtuig raakte aan de voorzijde beschadigd, maar kon veilig aan de grond worden gezet. De drone werd volledig verwoest. Het is niet voor het eerst dat een Canadese politiedrone in botsing komt met een bemand luchtvaartuig.

In een aanvliegroute

Het incident vond plaats in de vroege middag van 10 augustus, even ten noordwesten van vliegveld Toronto-Buttonville Airport, gelegen in het Canadese merengebied. Ter ondersteuning van een politie-operatie van de regionale politie van York werd een DJI Matrice 210 de lucht in gestuurd. Daarbij werd de drone in de aanvliegroute van één van de start- en landingsbanen gebracht.

Op hetzelfde moment naderde er een Cessna 172M Skyhawk van Canadian Flyers International, met registratienummer C-GKWL. Dit betreft een lesvliegtuig, met aan boord een piloot in opleiding en zijn instructeur. Om een nog onduidelijke reden was er geen sprake van separatie en botste de Cessna frontaal op de drone. Daardoor raakte de propeller en de neus van het toestel beschadigd.

Het vliegtuig kon desondanks veilig aan de grond worden gezet en er raakte niemand gewond. De drone werd echter totaal vernietigd. De Canadese onderzoeksraad voor transportveiligheid heeft het incident in behandeling genomen.

De DJI M210 kan van twee payloads worden voorzien en heeft een relatief lange vliegtijd. Om die reden is het toestel onder andere populair bij politiekorpsen. Het toestel is voorzien van een functie die waarschuwt als er een bemand luchtvaartuig nadert (DJI AirSense), mits het betreffende toestel is voorzien van een ADS-B transponder.

Archiefbeeld van een gecrashte DJI M210

Eerder incident

Het is niet voor het eerst dat een Canadese politiedrone in botsing komt met een bemand luchtvaartuig. Begin 2020 werd een helikopter van de Royal Canadian Mounted Police tijdens een zoekactie geraakt door een drone die eveneens door de politie werd ingezet. Toen was er sprake van een menselijke fout: de dronepiloot rekende in hoogtemeters, terwijl de helikopterpiloot zijn hoogte in feet doorgaf.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Canadese politiedrone verwoest na botsing met Cessna

  • Ik ben benieuwd naar de onderzoeksresulaten! Het wordt wel een lachertje als de politie in de fout ging iin een land waar de dronebeperkingen en eisen om te mogen vliegen zo hoog zijn!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier