Gerucht

Dit is mogelijk DJI’s aankomende professionele gimbalcamera met 8K 35mm sensor

Er zijn foto’s uitgelekt van wat DJI’s volgende generatie Osmo lijkt te zijn, een gimbalcamera voor professioneel gebruik. Te zien is een setup waarvan Zenmuse X7-achtige camera het hart lijkt te vormen. Naast drie-assige gimbal is er sprake van een mechanische demping van de z-as, een focuswiel, een geïntegreerd accupakket en een display. Onduidelijk is wanneer het product op de markt komt en wat de prijs zal zijn.

Osmo

Jaren geleden alweer kwam DJI op het lumineuze idee om de verwisselbare dronecamera van de (toen nog) Inspire 1-serie ook geschikt te maken voor bediening vanuit de hand. De DJI Osmo was geboren en gebruikers konden de X3 en later X5-camera (Osmo Pro) gebruiken om naast droneshots ook gestabiliseerde opnamen vanuit de hand te maken.

Later verfijnde DJI de techniek en kwamen er ultracompacte Osmo gimbals met camera en al op de markt, de Osmo Pocket. Ook kwam DJI met een systeem dat gebruikt kon worden in combinatie met mobiele telefoons, de Osmo Mobile. Van de Osmo Pocket kwam er vorig jaar een tweede versie. Professionele gebruikers echter bleven verstoken van nieuwe producten, afgezien van de Ronin-serie stabilizers dan.

Nieuwe generatie

Maar nieuwe productfoto’s lijken te duiden op de aanstaande release van een Osmo systeem voor professioneel gebruik. Op foto’s is een ‘run&gun’ setup te zien die alles bevat wat de mobiele camera-operator nodig heeft om vanuit de hand gestabiliseerde opnamen te maken, inclusief actief gedempte z-as (om loopbewegingen te elimineren) en focuswiel. De cameramodule lijkt sterk op de Zenmuse X7 voor de Inspire 2. Waarschijnlijk gaat het om een 8K Super 35 sensor en is de camera compatible met bestaande DL-mount lenzen.

Op een andere uitgelekte foto is te zien dat het systeem door de gebruiker verder uitgebouwd kan worden, bijvoorbeeld met een externe richtmicrofoon.

Dat DJI aan een stabilizer met een Zenmuse X7-achtige camera werkte, bleek eerder al uit verschillende patenttekeningen. Daarna bleef het echter lange tijd stil. Maar het lijkt erop dat het product dan toch binnenkort op de markt verschijnt. Wanneer dat is en aan welke verkoopprijs we moeten denken is vooralsnog niet duidelijk.

(bron: Kanzhaji)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier