Pro

Provincie Limburg grijpt naar drones in strijd tegen illegale hennepteelt

In samenwerking met de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) gaat de provincie Limburg gebruik maken van drones in de strijd tegen illegale hennepteelt in het buitengebied. Dat meldt de provincie op haar website. In het kader van het project ‘Het Groene Goud’ vonden de afgelopen weken dronevluchten plaats om percelen vanuit de lucht te inspecteren op de aanwezigheid van hennep. De inspectievluchten volgen op eerdere proeven met drones in 2017.

Grotere pakkans

Illegale hennepteelt op akkers van nietsvermoedende boeren is al jaren een probleem in de provincie Limburg. Zo trof melkveehouder Thieu Bongers in 2009 een illegale wietplantage aan op één van zijn maisvelden. En hij was niet de enige: tientallen melkveehouders en akkerbouwers kregen te maken met illegale hennepteelt op hun percelen, wat tot de nodige ergernis en schade leidde.

In de strijd tegen de illegale hennepteelt werden aanvankelijk helikopters ingezet om percelen te inspecteren. Nu worden hiervoor drones ingezet. “Door gebruik te maken van slimme innovaties, zoals met speciale camera’s uitgeruste drones, kan gericht en efficiënt te werk worden gegaan om hennep op te sporen in maisvelden”, licht gedeputeerde Madeleine van Toorenburg (CDA) van Limburg toe.

Volgens Van Toorenburg neemt de pakkans toe als gevolg van toezicht vanuit de lucht: “De resultaten, ook uit de afgelopen jaren, laten zien dat het opsporen vanuit de lucht mede maakt dat deze vorm van hennepteelt steeds minder aantrekkelijk is voor criminelen. De pakkans is toegenomen, doordat we in korte tijd veel gebieden in kaart kunnen brengen en gericht kunnen ruimen.”

Komende weken zullen de drones worden ingezet om percelen rondom de gemeente Maasgouw. Tot nu toe zijn er geen hennepvelden aangetrokken tussen maisvelden. Volgens de betrokkenen komt dat mogelijk door de de afschrikwekkende werking die van het hennepbestrijdingsproject uitgaat: deelnemers aan het project plaatsen een oranje jerrycan op een lange paal in het maisveld, zodat criminelen weten dat het perceel gemonitord wordt.

De vluchten worden uitgevoerd met een DJI M300 RTK, die voorzien is van een zoomcamera. Bongers is enthousiast over de beelden die met deze drone gemaakt kunnen worden: “Je kunt zover inzoomen dat je vanuit de lucht kunt zien of op een open plek hennep staat of bijvoorbeeld onkruid als melganzenvoet. Het is frappant hoe nauwkeurig en scherp de beelden zijn.”

Eerdere proef

Overigens is het niet voor het eerst dat er in Limburg wordt geëxperimenteerd met drones om illegale wietplantages op te sporen. Al in 2017 gingen in die provincie de eerste ‘wietdrones’ de lucht in. Directe aanleiding toen was het besluit van de politie om te stoppen met de kostbare helikopterpatrouilles boven het buitengebied. De proef werd toen zelfs besproken in de Tweede Kamer: destijds vond de PVV dat de boeren niet zelf zouden mogen opdraaien voor de kosten van de dronevluchten.

(coverfoto: John Peters/LLTB)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier