Regelgeving

Circuit Zandvoort tijdens Formule 1 aangemerkt als no-flyzone voor drones

Dronevliegers die begin september vanuit de lucht opnamen willen maken van de Grand Prix voor de Formule 1 op het circuit van Zandvoort kunnen dat beter uit hun hoofd laten. Het gebied is namelijk tijdelijk aangemerkt als no-flyzone voor drones. Niet alleen vanwege de veiligheid van de toeschouwers op de tribunes, maar ook in verband met opstijgende en landende helikopters op de betreffende locatie.

Noodverordening

De no-flyzone maakt onderdeel uit van een noodverordening die is uitgegeven door de gemeente. Volgens de verordening trekt het evenement veel bezoekers en is er ook sprake van uitzonderlijk luchtverkeer als gevolg van opstijgende en landende helikopters. In verband met de veiligheid is er om die reden een tijdelijk verbod uitgevaardigd op het gebruik van drones.

Formeel heeft de gemeente echter geen zeggenschap over het gebruik van het luchtruim. Dat heeft het gemeentebestuur opgelost door een verbod in te stellen op het op openbare plaatsen ‘voorhanden hebben’ van onbemande luchtvaartuigen. De verordening betreft het gehele grondgebied van de gemeente.

Looptijd

De verordening gaat in op woensdag 1 september 2021 07.00 uur en blijft van kracht tot maandag 6 september 2021 07.00 uur. Zowel politie als boa’s zijn bevoegd om te handhaven op het naleven van de verordening. Overtreders kunnen worden bestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of een geldboete van de tweede categorie.

(coverfoto: dronepicr, CC BY)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier