ProRegelgeving

ILT biedt mogelijkheid om langlopende nachtvliegontheffing aan te vragen

’s Nachts vliegen met een drone is in Nederland formeel nog altijd niet toegestaan, ook niet sinds de invoering van de Europese regelgeving. Wie toch buiten de Uniforme Daglicht Periode (UDP) wil vliegen moet daarvoor eerst een ontheffing aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het is sinds kort ook mogelijk om een langlopende nachtvliegontheffing aan te vragen.

Buiten UDP

Het verbod op vliegen met drones buiten de daglichtperiode (van een kwartier na zonsondergang tot een kwartier voor zonsopkomst) vloeit voort uit bestaande Nederlandse regels voor zogenaamde VFR-vluchten (visual flight rules). In de Europese droneregelgeving wordt er niet meer gesproken over een verbod op nachtvliegen, maar op dit punt gaan de Nederlandse regels voor de Europese.

Dat betekent dat het in Nederland alleen toegestaan is om op basis van een ontheffing nachtvluchten te maken. ROC-houders hadden die mogelijkheid al wel, maar de ontheffing moest voor iedere gelegenheid opnieuw worden aangevraagd, met de nodige kosten en doorlooptijden van dien. Maar sinds kort biedt de ILT ook de mogelijkheid om een langlopende ontheffing aan te vragen. Daarvoor moet wel een aanpassingen worden gedaan in het operationeel handboek. Daarna bedragen de kosten €261 om de ROC-vergunning aan te passen.

De afgegeven ontheffingen zijn geldig tot eind 2021: vanaf die datum moeten ROC-operators in principe over zijn gegaan op de nieuwe exploitatievergunningen, voor operators in de Specific categorie. Hoe tegen die tijd de omzetting van een afgegeven langlopende nachtvliegontheffing in zijn werk gaat is nog niet bekend. Wie al in de Specific categorie vliegt kan de ontheffing ook aanvragen.

Wetswijziging

Volgens het ministerie wordt er gewerkt aan een wetswijziging waardoor het verbod op dronevluchten buiten de daglichtperiode helemaal komt te vervallen. Maar zolang dit wettelijk nog niet geregeld is, hebben operators dus een ontheffing nodig.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier