Video

Kijken: Laugavegur | The Iceland Trail

Volgens National Geographic is het één van de mooiste meerdaagse trektochten ter wereld: de Laugavegur Trail in het zuiden van IJsland, een wandelroute die zich over een lengte van 55 km uitstrekt van Landmannalaugar naar Þórsmörk. Samen met een paar vrienden meldden mijn partner en ik ons aan bij reisorganisatie The Iceland Trail, om de route in groepsverband te lopen. Onderweg maakte ik opnamen met de Mini 2 en de GH5.

Warmebronnenweg

Op Dronewatch heb je in de afgelopen jaren flink wat dronevideo’s van IJsland kunnen bewonderen. De desolate lavalandschappen, woeste rivieren, gletsjers, natuurlijke geisers en zelfs actieve vulkanen spreken menig beeldmaker dan ook flink tot de verbeelding. Het land leent zich ook bij uitstek voor actieve wandelvakanties. Het maken van een meerdaagse trektocht was voor mij dan ook een perfecte manier om beide passies te combineren.

De keuze viel op de Laugavegur Trail. De Laugavegur Trail (‘warmebronnenweg’ in het IJslands) is een vierdaagse trektocht van Landmannalaugar naar Þórsmörk. De route strekt zich over een lengte van ongeveer 55 km uit. Onderweg kom je prachtig gekleurd ryolietgesteente, menig warmwaterbron, hoogvlaktes met eeuwige sneeuw, stoffige lavavelden, ijskoude meren, kolkende rivieren, diepe kloven en groene valleien tegen. Op het einde loop je zelfs door een stuk bosgebied, zeldzaam voor IJsland (‘Þórsmörk’ betekent letterlijk ‘bos van Thor’). Overnachten doe je in tentenkampen bij de paar berghutten die je onderweg tegenkomt, bij Hrafntinnusker, Álftavatn en Emstrur.

‘Into the wild’ – kamperen aan het meer bij Álftavatn

Mini 2 en GH5

Natuurlijk wilde ik onderweg zoveel mogelijk droneshots en grondopnamen maken. Problematisch is echter dat je onderweg geen stroompunten tegenkomt. Daarom besloot ik om de DJI Mini 2 mee te nemen. Niet alleen is deze drone uiterst licht van gewicht (wel zo fijn gezien de zware bepakking die je sowieso mee moet nemen), ook kun je de accu’s van deze drone opladen met gewone powerbanks. Ik bracht er twee mee, van 20.000 mAh elk. Voor de grondbeelden koos ik voor de oude vertrouwde Panasonic GH5, met de welbekende 12-35 en 35-100 mm f/2.8 lenzen.

Een ideale outdoorcombo: de DJI Mini 2 en de Panasonic GH5

Nu staat IJsland bekend om de snel wisselende weersomstandigheden. Op één dag kun je letterlijk met alle vier de seizoenen te maken krijgen. Tijdens onze trekking hadden we heel erg geluk met het weer: veel zon, weinig regen, en relatief matige wind. De Mini 2 kon eigenlijk op elk moment wel de lucht in en zelfs op momenten dat het hard waaide functioneerde de drone probleemloos. Stof en zand vormden eigenlijk de grootste bedreiging voor de drone. En tijdens het doorwaden van de soms snelstromende rivieren moest ik natuurlijk zorgen om niet met apparatuur en al in het water te belanden.

De apparatuur ging mee in mijn oude vertrouwde Torvol backpack

175 GB aan ruw materiaal

Zwaar was het wel, om onderweg veel te filmen zonder het eigen wandelclubje teveel op te houden. Onderweg kom je zoveel unieke uitzichten en bijzondere natuurfenomenen tegen dat je eigenlijk overal wel opnamen wilt maken. Dat leidde tot in totaal zo’n 175 GB aan ruw videomateriaal; de droneshots in 25 fps 4K, de grondbeelden in 50 fps 1080p HD bij 10 bit kleurdiepte, om zodoende de subtiele kleurschakeringen goed tot hun recht te laten komen. Naast videobeelden maakte ik her en der ook wat panoramafoto’s met de drone: het landschap smeekt gewoon om pano’s.

Een 180º pano van de gestolde lavastroom bij de Fagradalsfjall vulkaan

Als kersen op de taart deden we afloop op de terugweg naar Reykjavik nog twee toeristische hotspots aan: de welbekende Seljalandsfoss waterval en de Fagradalsfjall vulkaan, die gelukkig actief was op dat moment. Alhoewel deze locaties geen deel uitmaken van de Laugavegur Trail besloot ik om toch een paar shots van deze natuurfenomenen in de video te verwerken, om de ongelooflijke natuurkrachten die IJsland hebben gevormd een plek te geven.

Bij toeristische hotspots zoals de Seljalandsfoss waterval mag je niet dronen. Gelukkig heb je op de Laugavegur Trail wel volop mogelijkheden om de drone op te laten.

Over de uiteindelijke edit

Tijdens het monteren van de uiteindelijke video bracht ik de vele uren aan beeldmateriaal in Final Cut Pro terug tot een compilatie van iets meer dan twee minuten. Voor de soundtrack koos ik voor ‘Kings’ van mijn favoriete componist Ryan Taubert. Ik hoop dat de video een goede indruk geeft van deze unieke trektocht. Ik sluit niet uit dat er later nog meer montages volgen, op basis van al het andere beeldmateriaal…

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Kijken: Laugavegur | The Iceland Trail

  • Guido Dujardin

    prachtig, geeft perfect weer wat wij gezien, gevoeld en ervaren hebben,
    wij waren er van 28 juli tot 4 aug.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier