Achtergrond

Van Nieuwenhuizen stapt op als minister van IenW: reacties vanuit de dronesector

Cora van Nieuwenhuizen (VVD) heeft aangekondigd per direct op te stappen als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Ze zal worden opgevolgd door Barbara Visser (VVD), nu nog staatssecretaris van Defensie. Van Nieuwenhuizen maakte zich regelmatig hard voor een sterke dronesector in Nederland, maar kreeg tijdens haar ministerschap ook kritiek te verduren vanuit de sector, vooral als het ging om de vertaalslag van ambitie naar concreet beleid.

Transitie

Cora van Nieuwenhuizen trad op 26 oktober 2017 aan als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Naast het dossier bemande luchtvaart kreeg ze ook de opkomende tak van de onbemande luchtvaart in haar portefeuille. Regelmatig sprak de minister zich uit ten faveure van de dronesector. Zo gaf Van Nieuwenhuizen in haar openingstoespraak tijdens de eerste editie van de Amsterdam Drone Week aan dat ze partijen meer ruimte wilde geven om te innoveren. Dat leidde onder andere tot de oprichting van de testlocatie Drone2Go, waar nieuwe toepassingen van drones in de praktijk kunnen worden getest.

Tijdens de bewindsperiode van Van Nieuwenhuizen maakte de dronesector een belangrijke transitie door, namelijk die van nationale regelgeving naar een Europees stelsel van regels. Dat proces liep echter niet altijd van een leien dakje. Dat kwam de minister regelmatig op kritiek te staan vanuit de dronesector. Met name het structurele capaciteitsgebrek bij de Inspectie Leefomgeving en Transport leidde eind 2019 tot veel onvrede. En in april van dit jaar luidde brancheorganisatie DCRO nog de noodklok over de ‘amateuristische implementatie’ van de Europese droneregels.

Reacties vanuit de dronesector

Dronewatch vroeg een paar stakeholders uit de Nederlandse dronesector om een reactie op het vertrek van Van Nieuwenhuizen:

Marc Sandelowsky (directeur Space53): “Super jammer. Met het vertrek van de minister verliezen we een belangrijke stimulans en sponsor binnen het voor dronetechnologie ongelooflijk belangrijke en vaak stugge ministerie. Er zijn maar weinig ambtenaren en bewindslieden met een goede visie op het belang van drones voor de Nederlandse economie en samenleving. Daarin was Cora een belangrijke uitzondering. Stiekem hoopte denk ik de hele sector dat zij terug zou komen als minister in het nieuwe kabinet. Het zilveren randje aan deze donkere wolk is dat haar opvolgster van Defensie komt en dus al goed zal snappen hoe belangrijk drones zijn voor Nederland.”

Paul Riemens (CEO RAI Amsterdam en voormalig CEO LVNL): “Voor het bouwen van de internationale drone industrie is samenwerking cruciaal. Als Ambassadeur van Amsterdam Drone Week heeft Cora van Nieuwenhuizen als minister van Infrastructuur en Waterstaat aan het begin gestaan van de bouw van een wereldwijd UAM-ecosysteem. Wij zijn haar dan ook erkentelijk voor deze bijdrage en wensen haar veel succes in haar nieuwe functie.”

Martijn Arkesteijn (voorzitter DCRO): “Nederland Droneland is een veel gebruikte term van mevrouw Van Nieuwenhuizen. Helaas is de werkelijkheid altijd weerbarstig en moet er vanuit de Nederlandse overheid nog een hoop gebeuren om dit voor elkaar te gaan krijgen. Ambitie moet omgezet worden naar visie en beleid!”

Rob van Nieuwland (voormalig voorzitter DARPAS): “Ik herinner me haar als aanjager van innovatie. Representatief aanwezig op het onderwerp drones, terwijl het spel zelf op ambtelijk niveau wordt gespeeld. Het gaat haar goed!”

Opvolging

Van Nieuwenhuizen wordt per 1 oktober voorzitter van Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven. Het takenpakket van de vertrekkende demissionair minister van IenW wordt vooralsnog ingevuld door VVD-partijgenoot Barbara Visser, die een bedrijfskundige achtergrond heeft.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier