IncidentOpmerkelijk

Alligator ademt rook uit na opvreten drone; video leidt tot furieuze reacties

Een video waarop te zien is hoe een alligator in de Amerikaanse Everglades een drone uit de lucht hapt en opvreet krijgt een wel heel bizarre wending. Als gevolg van kortsluiting in de accu ontstaat er namelijk een brand met flinke rookontwikkeling in de bek van het beest. Op sociale media wordt vol afgrijzen gereageerd op de beelden. De dronepiloot geeft toe dat hij geen ervaring had met het vliegen met drones.

Uit de lucht gehapt

Het voorval vond plaats in de Amerikaanse staat Florida. Het in die staat gelegen Everglades National Park is een subtropisch moeraslandschap. In 2010 werd het gebied tot bedreigd werelderfgoed verklaard. Het gebied is mede vanwege de aanwezigheid van talloze krokodillen en alligators zeer populair bij toeristen en dagjesmensen, waarvoor de nodige ‘crocodile tours’ worden georganiseerd.

Op onderstaande video is te zien hoe een toerist tijdens zo’n tour zijn DJI Spark tot op zeer korte afstand van een alligator brengt. Het dier lijkt aanvankelijk niet te reageren op de drone, maar dan hapt het beest plotsklaps toe om het apparaat vervolgens in zijn krachtige kaken te vermalen. Dat leidt direct tot kortsluiting in de accu, met de nodige rookontwikkeling tot gevolg. Desondanks blijft de alligator op zijn ‘prooi’ kauwen, met steeds dikkere rookwolken tot gevolg. Hoe het voorval afloopt is niet te zien op de video.

Amper ervaring

De dronepiloot in kwestie had de drone naar eigen zeggen nog maar net in zijn bezit, en had nog maar amper ervaring opgedaan. “We probeerden een close-up van de alligator te krijgen met zijn mond open en dachten dat de obstakeldetectie ervoor zou zorgen dat de drone zou wegvliegen, het was pas onze tweede keer dat we de drone gebruikten.”

De drone in kwestie, de DJI Spark, beschikt slechts over een rudimentaire vorm van voorwaartse obstakeldetectie. Deze functie is echter niet dusdanig geavanceerd om te kunnen voorkomen dat de alligator het toestel uit de lucht hapte. Het voorval is dus overduidelijk te wijten aan een gebrek aan kennis en ervaring. Om nog maar niet te beginnen over gezond verstand.

Furieuze reacties

De link naar de video werd aanvankelijk op Twitter geplaatst door Chris Anderson, voormalig directeur van 3D Robotics. Kort daarna werd de video gedeeld door Google-bestuursvoorzitter Sundar Pichai, met als gevolg dat de video nu wereldwijd in het nieuws is. Natuurliefhebbers, locals en andere dronevliegers reageren in de reacties vol afgrijzen op de video.

Zo schrijft een lokale natuurfotograaf: “Mensen die dit soort domme dingen doen, zijn de reden waarom er zoveel regels zijn voor het vliegen met drones. Ik hoop dat de mensen die dit hebben gedaan gepakt en beboet worden!”

Een andere twitteraar schrijft: “Dit is een deel van de reden waarom het illegaal is om dieren in het wild lastig te vallen door drones in de buurt van hen te laten vliegen. Dit was verwoestend en walgelijk.”

En op Youtube schrijft iemand: “Wauw. Die batterij was meer dan pijnlijk, waarschijnlijk fataal. 🙁 Er zijn wetten over het verstoren en storen van wilde dieren voor menselijk vermaak. Gooi ze in de nor.”

Wildlife niet verstoren

Naar aanleiding van de video drukt een Amerikaanse natuurliefhebber dronevliegers op het hart om hun verantwoordelijkheid te nemen tijdens het maken van opnamen in natuurgebieden waar wildlife voorkomt:

“Zoals deze videobeelden laten zien, kan het gebruik van drones negatieve gevolgen hebben voor dieren in het wild. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de drone op veilige afstand wordt gehouden om het dier niet te stressen of zijn natuurlijke gedrag te veranderen.

Er zijn heel wat natuurvideo’s online die adembenemende beelden tonen van dieren in het wild die filmisch op volle snelheid door het landschap rennen, maar de dieren rennen meestal echt weg van de drone, waardoor ze onnodig gestrest en vermoeid raken, iets dat moet worden vermeden.

Als je van plan bent een drone te gebruiken om natuuropnamen te maken, is het belangrijk om in gedachten te houden dat het apparaat op geen enkel moment zo dichtbij mag komen als de alligator in deze video. Zodra je een verandering in het gedrag van de dieren opmerkt als reactie op de aanwezigheid van de drone, dien je te stoppen met het vliegen met jouw drone in dat gebied.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Alligator ademt rook uit na opvreten drone; video leidt tot furieuze reacties

  • De Spark heeft wel degelijk een sensor aan de voorkant. Deze doet echter niets meer dan de drone stil laten hangen als je langzaam genoeg recht tegen een muur aan probeert te vliegen, anders helemaal niets..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier