Nieuws

Zwemsters in nood voor Spaanse kust gered door drone (video)

Dat drones zich prima lenen voor het verlenen van eerste hulp aan mensen in nood blijkt uit een indrukwekkende video die onlangs werd geplaatst door de Spaanse reddingsbrigade. Op de beelden is te zien hoe drie zwemsters in nood aan de Costa Blanca vanuit de lucht een zwemvest krijgen toegeworpen. De inzet van reddingsdrones maakt deel uit van de ‘stop drowning’ campagne in de regio Valencia waar tien kustplaatsen aan meedoen.

150 meter uit de kust

De reddingsactie vond plaats voor de kust van de badplaats Guardamar del Segura, enkele tientallen kilometers ten zuiden van Valencia. Ondanks waarschuwingen voor sterke stroming gaan drie dames verder het water in dan de bedoeling is. Op een gegeven moment worden de dames meegevoerd door de getijstroom, totdat ze op zo’n 150 meter van de kust in de problemen komen en dreigen te verdrinken.

De lokale reddingsbrigade twijfelt geen moment en stuurt direct twee drones op de zwemsters af. Tijdens de vlucht maken de drones opnamen van de reddingsactie. Daarop is te zien hoe de zwemvesten aan een lier naar beneden zakken, waarna de zwemsters zich direct aan de drijfmiddelen vastklampen om maar niet meer kopje onder te gaan. Kort daarna arriveren redders van het Rode Kruis om de dames verder in veiligheid te brengen.

‘Stop drowning’ campagne

Guardamar del Segura is één van de tien badplaatsen in de regio Valencia die drones zijn gaan inzetten als onderdeel van de ‘stop drowning’ campagne. Net als in Nederland zijn er aan de Spaanse kust regelmatig doden te betreuren als gevolg van de sterke getijstroming. Ondanks waarschuwingen door middel van vlaggen raken er regelmatig zwemmers in nood. Het is in zo’n geval van belang om de drenkelingen zo snel mogelijk te voorzien van drijfmiddelen.

Diezelfde middag als de redding die op bovenstaande beelden te zien is kwamen er ook drones in actie bij Cullera beach, een stuk noordelijker gelegen. Bij die reddingsactie werden twee mensen gered, die tot op 100 meter buiten de kustlijn waren meegevoerd door de stroming.

Reddingsdrones in Nederland

Ook in Nederland wordt er geëxperimenteerd met de inzet van drones om zwemmers in nood te redden. Zo ging begin dit jaar onder de noemer “Veilig kust-, strand- en duintoerisme” in de Kop van Noord-Holland een proefproject van start om te onderzoeken hoe drones ingezet kunnen worden om muistromen te herkennen en drenkelingen te lokaliseren. Dat project is een initiatief van het Maritime Emerging Technologies Innovation Park Noord-Holland (METIP), in samenwerking met DroneQ Aerial Services en de Reddingsbrigade Den Helder.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier