Nieuws

Zwitserland lanceert eerste remote ID-netwerk voor drones ter wereld

In Zwitserland is onlangs het eerste remote ID-netwerk voor drones ter wereld in werking getreden. De dienst, voluit Network Remote Identification (NET-RID) geheten, kan gebruikt worden om informatie over dronevluchten en de betrokken operators te delen met luchtvaartautoriteiten, handhavers, andere luchtruimgebruikers en het bredere publiek. Met de activering van het remote ID-netwerk zet Zwitserland een belangrijke stap naar de invoering van U-space.

Opmaat naar U-space

De service vloeit voort uit een samenwerking tussen AirMap, ANRA Technologies, Avision, Involi, OneSky, Orbitalize, Skyy Network, skyguide en Wing. Onder de naam Swiss U-Space Implementation (SUSI) hebben deze partijen zich verenigd om de verschillende services die gezamenlijk U-space vormen uit te rollen in het Alpenland. Remote ID, oftewel het op afstand kunnen identificeren van een drone en diens operator, maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Volgens het consortium voldoen de nieuwe remote ID-service aan de U-Space-verordening (EU) 2021/664, aangenomen door de Europese Commissie, die vanaf januari 2023 van kracht zal worden. Volgens de deelnemende partijen zorgt NET-RID ervoor dat drone-operaties veilig en in lijn met de regelgeving uitgevoerd kunnen worden door informatie te delen via internet. Drone-operators kunnen op die manier gemakkelijk informatie over hun vluchten delen met luchtruimautoriteiten, wetshandhavingsinstanties, andere operators en het bredere publiek.

Informatie delen

Met NET-RID kunnen alle Zwitserse belanghebbenden nu de registratienummers van drone-operators en informatie met betrekking tot hun vluchten zien. Operatorinformatie wordt gedeeld via het InterUSS Platform van de Linux Foundation, een open-sourceplatform dat ervoor zorgt dat een U-Space Service Provider (USSP) realtime alle relevante gegevens van andere USSP’s verkrijgt. Hierdoor hoeven USSP’s alleen informatie te delen wanneer dat nodig is en wordt de interoperabiliteit tussen alle betrokken partijen geborgd.

Het NET-RID-systeem is gebaseerd op netwerktechnologie, en werkt dus fundamenteel anders dan broadcast remote ID-oplossingen, waarbij het registratienummer van de operator en de positie van de drone lokaal wordt uitgezonden naar ontvangers in de buurt. Volgens het SUSI-consortium is een netwerkgebaseerd systeem veiliger, omdat drone-operaties op grotere afstand gevolgd kunnen worden. Het nadeel van een netwerkgebaseerde oplossing is dat de drone altijd (al dan niet via het grondstation) verbonden moet zijn met het internet.

Handhaving

Het remote ID-netwerk zal onder andere gebruikt worden voor handhaving. “Met het toenemende aantal drones dat in het luchtruim actief is, is het nu belangrijk om een ​​drone gemakkelijk te kunnen identificeren. Dankzij de identificatieservice op afstand zullen we kostbare tijd besparen, wat van grote waarde is voor de politie van Genève”, aldus Philippe Couturier van de politie van Genève.

De Zwitserse luchtvaartautoriteit FOCA heeft onlangs een drone-operatorregister gelanceerd, waar drone-operators die vluchten in Zwitserland uitvoeren hun informatie kunnen delen en een identificatienummer kunnen ontvangen. Volgens SUSI voldoet de nieuwe NET-RID-service aan de ASTM F3411-standaard, die garandeert dat alleen noodzakelijke informatie wordt gedeeld. Dit beschermt de privacy van operators en stelt het grote publiek ook gerust dat drone-operaties in de buurt veilig en conform de regels zijn.

Over het SUSI-consortium

SUSI is een publiek-private samenwerking tussen het Zwitserse Federale Bureau voor Burgerluchtvaart, de Zwitserse ANSP skyguide en eenendertig bedrijven die actief zijn op het gebied van drones en UTM/U-space. SUSI is opgericht in december 2018 met als doel de U-space-capaciteiten en -technologieën in Zwitserland te identificeren, kwantificeren, ontwikkelen en effectief te implementeren.

(coverfoto: Matternet)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier