Pro

Avy en Veluws Bosbrandweer Comité slaan handen ineen in strijd tegen natuurbranden

Vandaag klonk het startsein voor testfase 2 en 3 voor het opsporen van natuurbranden met langeafstandsdrone Avy Aera. Het Veluws Bosbrandweer Comité (VBC) en Avy onderzoeken samen de inzet van drones bij het vroegtijdig ontdekken van natuurbranden. Het vinden van dergelijke branden met behulp van kunstmatige intelligentie is nieuw in Nederland. Ook het realtime beschikbaar stellen van de verkregen camerabeelden is niet eerder vertoond. Testfase 1, waaruit bleek dat de drone een natuurbrand op grote afstand kan onderscheiden, vond plaats in februari. Doel van deze fase is de routes van de Avy-drone te optimaliseren voor automatische herkenning van beginnende natuurbranden.

Drones als alternatief

Tot dusver worden voor het bewaken van natuurgebieden tegen branden in Nederland vliegtuigen gebruikt. Dit project onderzoekt of het inzetten van drones een alternatief kan zijn in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Door klimaatverandering komen natuurbranden steeds vaker voor, wat monitoring steeds belangrijker maakt. Met drones valt er naar verwachting winst te behalen op het gebied van snelheid, omvang van het te monitoren gebied en beeldvorming in de meldkamer. Daarnaast wordt door het werken met drones minder CO2 uitgestoten.

De analyse van de kosten en de baten voor de Nederlandse situatie volgt in het najaar tijdens fase 4. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de kunstmatige intelligentie voor het herkennen en vinden van branden, waarmee direct voorbereidingen worden getroffen voor de integratie in de meldkamer (fase 5).

Vanuit de meldkamer kunnen live beelden vanuit de drone worden bekeken.

Werken naar autonoom systeem

Arnoud Buiting, o.a. voorzitter Landelijk Netwerk Natuurbranden, over de testdagen: “Er wordt in deze fase voor het eerst beyond visual line of sight (BVLOS) gevlogen voor de brandweer in de Nederlandse openbare ruimte. De drone is uniek als het gaat om het voldoen aan de veiligheidseisen en met het drone docking station werken we in stapjes naar een autonoom systeem. Het uiteindelijke doel is landelijke integratie in de meldkamer.”

Patrique Zaman, CEO van Avy, vult aan: “Door de lagere kosten is het met Avy mogelijk om vaker operationeel te zijn en door de kunstmatige intelligentie zijn drones onafhankelijk van mensenogen en eventuele obstructies, zoals wolken. Dat maakt het gebruik betrouwbaarder en daardoor ook eerdere detectie mogelijk. Een ware win-win!”

Kunstmatige intelligentie

Om branden sneller te kunnen detecteren, wordt voor het eerst in Nederland gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Hiervoor werkt Avy samen met het Nederlandse softwarebedrijf LIVEOP. Jan van de Poel, o.a. voorzitter van de Landelijke Vakgroep Geo, over LIVEOP: “Deze brandherkennings-software kan realtime en met grote nauwkeurigheid vaststellen of er op de beelden sprake is van brand of rookontwikkeling. Een eventuele brand kan hierdoor in een vroeger stadium worden gedetecteerd. Dit verkleint de kans op uitbreiding en de schade die hierdoor veroorzaakt wordt. Met andere woorden: hoe eerder we erbij zijn, hoe beter.”

Over Avy

Avy is pionier in innovatieve technologie met de transitie naar duurzame luchtvaart voor ogen. De Nederlandse tech scale-up werd in 2016 opgericht en ontwikkelt langeafstandsdrones voor medisch transport en de brandweer. In het ontwerp van de zelfvliegende Avy Aera zijn de geraffineerde principes van het Dutch Design te herkennen. Deze vliegtuigdrone kan verticaal opstijgen en landen, zodat moeilijk bereikbare plaatsen bereikbaar worden. Dankzij de vleugels is de drone tegelijkertijd in staat om lange afstanden af te leggen en daardoor zo’n tien keer efficiënter dan gangbare drones. Het dronenetwerk van Avy is volledig elektrisch, emissievrij en opereert met een laag geluidsniveau. Hiermee is de toekomst van de luchtvaart gearriveerd. Avy is momenteel actief op de Europese en Afrikaanse markt. Zie ook avy.eu.

OVER VBC

Het Veluws Bosbrandweer Comité is opdrachtgever van het onderzoek naar inzetten van Avy bij het opsporen van bosbranden. De stichting wordt gefinancierd door Veluwse gemeenten in het werkingsgebied van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). De veiligheidsregio Utrecht participeert ook in het project.

(coverfoto: Avy)

Avatar foto

Persbericht

Dit bericht is ingezonden door een externe organisatie. De inhoud is niet opgesteld door Dronewatch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier