Achtergrond

Scheidend DJI-kopstuk noemt ‘gepolitiseerde industrie’ als reden voor vertrek

Eén van DJI’s meest bekende kopstukken, drone-jurist Brendan Schulman, heeft aangekondigd het bedrijf te verlaten. Schulman was maar liefst 6 jaar in dienst bij de Chinese dronefabrikant, in de rol van adjunct-directeur beleid en juridische zaken. In die hoedanigheid was hij betrokken bij van tal van overleggen over de ontwikkeling van de dronesector. Als voornaamste reden voor zijn vertrek noemt Schulman de gepolitiseerde verhoudingen in de wereldwijde drone-industrie.

Gepolitiseerde verhoudingen

Schulman beleefde op 10 september zijn laatste werkdag bij DJI. Per email lichtte hij zijn collega’s en relaties in. In zijn mail noemt Schulman de hevig gepolitiseerde verhoudingen in de drone-industrie als voornaamste reden voor zijn vertrek. Daarbij doelt Schulman waarschijnlijk niet alleen op de Amerikaanse strijd tegen het gebruik van drones die in China worden gefabriceerd, maar vooral ook op beleidsmakers die de drone-industrie blijven tegenwerken op basis van angst in plaats van feiten.

Op sociale media wordt het vertrek van Schulman door menig betrokkene betreurd. Zijn vertrek wordt gezien als een grote klap voor DJI, dat met zijn vertrek een belangrijk aanspreekpunt en een krachtige lobbyist verliest. De laatste tijd maakte Schulman zich vooral druk over de anti-Chinese sentimenten binnen de Amerikaanse regering, die onder meer leidden tot een boycot van DJI-producten binnen overheidsorganisaties.

Schulman gaat aan de slag bij Boston Dynamics, een bedrijf dat zeer geavanceerde robots ontwikkelt. Ook daar zal Schulman zich gaan bezighouden met vraagstukken op het gebied van regelgeving en overheidsrelaties.

Email

Hieronder staat een vertaling van de email die Brendan Schulman aan zijn relaties stuurde:

“Vandaag is mijn laatste werkdag bij DJI. Ik ben vereerd dat ik deze rol zes jaar lang heb mogen vervullen. Ik heb gepleit voor innovatie en een progressieve regulering van een technologie waar ik gepassioneerd over ben. Samen hebben we de beleidskaders en productveiligheidskenmerken gecreëerd die talloze nuttige operaties mogelijk hebben gemaakt, waaronder de groeiende lijst van meer dan 730 mensen die dankzij een drone zijn gered. Ik ben dankbaar voor uw medewerking en steun tijdens deze zeer belangrijke ontdekkingstocht.

Helaas kan ik niet nalaten om te zeggen hoe teleurgesteld ik ben over hoe gepolitiseerd de industrie de afgelopen jaren is geworden. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn beslissing om te vertrekken, en het blijft een groeiende uitdaging voor de industrie en een reële bedreiging voor innovatie. Ik hoop dat degenen onder u die in de branche blijven een manier vinden om deze uitdagingen op te lossen met op feiten en risico’s gebaseerd beleid. Organisaties en individuen die iets te verliezen hebben in dit geopolitieke spel, waarin de drone-industrie als een pion wordt behandeld, moeten hun stem laten horen en gehoord worden.

Maar de belangrijkste reden dat ik DJI op dit moment verlaat, is het gevoel dat ik het einde van een missie heb bereikt. De voltooiing dit jaar van de kaders voor identificatie op afstand, vluchten over mensen, nachtoperaties en nieuwe regels voor recreatief gebruik, waaronder de invoering van een kennistest, markeren allemaal het hoogtepunt van het beleidswerk dat bijna tien jaar geleden werd gestart toen er geen regels waren in de VS of elders voor dronegebruik. Er moet nog veel werk worden verzet, maar de volgende stappen zullen waarschijnlijk nog ruim een decennium in beslag nemen, en dus lijkt dit een goed moment om mijn energie te steken in andere nuttige technologieën die op het punt staan om geïntegreerd te worden in de samenleving.

In dat opzicht heb ik een spannende kans gevonden in een aangrenzende technologie met hetzelfde gevoel van verwondering en kansen die ik jaren geleden met drones heb ervaren. Maandag ga ik bij Boston Dynamics werken als Vice President of Policy & Government Relations. De behendige, mobiele robots die het resultaat zijn van 30 jaar onderzoek en ontwikkeling beginnen voordelen op te leveren voor de samenleving, wat bekende misverstanden, zorgen en angsten oproept. Wanneer we elkaar weer treffen, laten we dan bespreken welke robots enger zijn; die vliegen als vogels of die lopen als honden. In de tussentijd valt er veel te doen op het gebied van voorlichting en te pleiten voor eerlijk en redelijk beleid dat innovatie bevordert en tegelijkertijd de werkelijke risico’s verkleint.

Hoewel ik de drone-industrie verlaat, blijft mijn enthousiasme voor drones en de voordelen die ze voor de samenleving opleveren, onverminderd groot. Voor degenen onder u wiens werk aan drones doorgaat: als mijn persoonlijke perspectief u ooit van dienst kan zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen. Voor degenen onder jullie die mij volgen op Twitter, ik zal het @dronelaws-account onderhouden, en ik ben ook een nieuw persoonlijk account begonnen, @robotpolicy, voor het geval je ook interesse hebt in mijn volgende uitdaging. Je kunt me ook bereiken op mijn nieuwe werknummer.

Ik dank jullie allemaal voor hun bijdrage aan deze geweldige jaren samen, en ik hoop dat mijn volgende inspanningen op het gebied van technologiebeleid ons de kans zullen geven om vroeg of laat weer samen te werken.

Tot ziens,

Brendan”

(coverfoto: DroneXL)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier