Pro

Havenbedrijf Moerdijk gaat automatische drone inzetten voor beveiligingsdoeleinden

In samenwerking met beveiligingsbedrijf Securitas en Stichting Beveiliging Industrieterrein Moerdijk (SBIM) gaat het Havenbedrijf Moerdijk experimenteren met een automatisch vliegende drone. Het voornaamste doel is om te onderzoeken hoe de drone kan assisteren bij een inbraakalarm of calamiteit. Ook zal worden onderzocht of de drone ingezet kan worden voor inspectiedoeleinden.

Automatisch vliegen

De proef met de automatische drone volgt op een eerdere projectfase waarbij de drone handmatig werd bestuurd. In de tweede fase van het pilotproject zal worden geëxperimenteerd met het droneboxsysteem van Mapture.ai. De basis van dat systeem wordt gevormd door een geautomatiseerd docking station, van waaruit een klein model drone – in dit geval een DJI Mavic 2 Enterprise – kan opstijgen en landen. De drone wordt op afstand vanuit een meldkamer bestuurd (BVLOS), waarbij er nog wel een gecertificeerde dronepiloot meekijkt. In de laatste fase van het project moet de drone helemaal zelfstandig gaan vliegen.

Volgens de betrokken bedrijven biedt de inzet van een drone verschillende voordelen. In het geval van een inbraakpoging kan een drone door middel van videobeelden de detectie, opsporing en aanhouding helpen vergemakkelijken. In het geval van brand kan een drone de brandweer voorzien van nuttige informatie ter ondersteuning van de inzetstrategie. Ook kunnen drones de inspectie en het onderhoud van het terrein verder verbeteren. Een ander belangrijk aspect is dat drones kunnen zorgen voor kostenreducties, doordat incidenten voorkomen kunnen worden en beveiligers minder vaak onnodig hoeven uit te rukken.

Integratie

Het project draait niet alleen om het veilig vliegen met een drone boven een industriële omgeving. Vooral de integratie met bestaande veiligheidssystemen en -processen staat centraal. De hoofdvraag is of de informatie die een drone vanuit de lucht ophaalt in het geval van een inbraakalarm of calamiteit bijdraagt aan de veiligheid van het terrein. Na afloop van het pilotproject, dat naar verwachting nog zo’n zes maanden duurt, neemt SBIM een definitief besluit over het vervolg.

Het haven- en industriegebied Moerdijk telt een drietal grote havens met aangrenzend een industrieterrein. Het ligt aan het Hollandsch Diep ten westen van de Moerdijkbrug. Het industrieterrein beslaat ruim 2500 hectare. Op het industrieterrein zijn circa 400 bedrijven gevestigd, waaronder chemische industrie en bedrijven die kostbare edelmetalen opslaan en verwerken.

PDRA

De inzet van een automatisch werkende drone is mogelijk geworden dankzij de publicatie van de dronebox PDRA, eerder dit jaar. Andere partijen die experimenteren met het droneboxsysteem van Mapture.ai zijn Rijkswaterstaat en Brandweer Twente. Het nadeel van de PDRA is dat deze slechts voorziet in drones die maximaal 1 kg wegen. Daardoor kunnen concurrerende systemen zoals die van Azur Drones en Percepto in Nederland nog niet in gebruik worden genomen.

Een dronebox

(coverfoto: Havenbedrijf Moerdijk)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier