Drone met speaker verjaagt vogels van Brussels Airport
Tijdens een test op Brussels Airport is een drone met een luidspreker gebruikt om vogels te verjagen terwijl het vliegveld normaal in gebruik bleef. Het doel was om te onderzoeken in hoeverre drones op een veilige manier ingezet kunnen worden voor bird control op een luchthaven. De test werd uitgevoerd door de Bird Control Unit van Brussels Airport in samenwerking met luchtverkeersleiding skeyes en drone-operator Citymesh.
Vogels verjagen
Normaal gesproken zijn dronevluchten volstrekt uit den boze in de buurt van een luchthaven. Maar drones kunnen ook een nuttige rol spelen op een vliegveld, mits de vluchten maar goed gecoördineerd worden. Zo kunnen drones mogelijk ingezet worden om vogels te verjagen die startende of landende vliegtuigen in gevaar brengen. Bird strike is één van de grootste oorzaken van ongelukken in de bemande militaire en civiele luchtvaart. Luchthavenbeheerders doen er dan ook alles aan om vogels uit de buurt van de start- en landingsbanen te houden.
Gezien de grote oppervlakte van het luchthaventerrein verplaatsen de medewerkers van de Bird Control Unit zich normaal gesproken met auto’s. Tijdens een recente test werd onderzocht of in plaats daarvan een drone ingezet kan worden om vogels te detecteren, monitoren en zelfs weg te jagen. Ten behoeve van dat laatste werd de drone van het type DJI M300 voorzien van een speaker waarmee geluiden van roofvogels kunnen worden afgespeeld, als natuurlijk afschrikmiddel.
De testvluchten werden uitgevoerd door operator Citymesh, in samenwerking met de luchtverkeersleiders van skeyes en de Bird Control Unit van Brussels Airport. Voor de veiligheid vloog de drone op veilige afstand van de aanwezige vliegtuigen en werd er alleen tussen starts en landingen gevlogen. De normale gang van zaken op de luchthaven hoefde verder niet te worden onderbroken.
Eerdere test
De test met de bird control-drone volgt op een eerdere innovatief pilotproject op Brussels Airport, in april 2021. Toen werd een drone die boven de luchthaven vloog via een 5G-verbinding bestuurd door een piloot 100 km verderop. Het doel van die proef was om te onderzoeken of drones op het vliegveld ingezet kunnen worden voor inspecties en bewaking.