Indiegogo stelt onderzoek in naar Micro Drone 4.0-fiasco

Het was zo’n mooie belofte: een drone die in je handpalm past maar toch hoogwaardige foto’s en video’s kan maken, met een hoge mate van autonomie. Begin 2019 verscheen de crowdfundcampagne voor de Micro Drone 4.0 op Indiegogo. Er werd bijna 1,5 miljoen dollar opgehaald. Maar daarna werd de introductie van de drone keer op keer uitgesteld, tot grote frustratie van de donateurs. Indiegogo heeft nu een onderzoek ingesteld. Het is echter de vraag of mensen hun geld kunnen terugkrijgen.

Drone-hype

Toen de drone-hype op zijn piek was, met name in de jaren 2015 en 2016, verschenen er tal van crowdfundcampagnes voor nieuw te ontwikkelen drones op platformen als Indiegogo en Kickstarter. En met succes: veel van dergelijke campagnes wisten miljoenen dollars op te halen. In de praktijk bleek echter dat de ontwikkeling, productie en vermarkting van een drone veel moeilijker is dan de initiatiefnemers zich vooraf hadden gerealiseerd. Met tal van mislukkingen tot gevolg.

Toen in 2019 de aankondiging voor de Micro Drone 4.0 op Indiegogo werd geplaatst, werd in eerste instantie terughoudend gereageerd vanuit de dronecommunity. Desondanks raakte menig would-be droneliefhebber enthousiast over de belofte van een minidrone met gimbalgestabiliseerde HD camera en AI processor, die minder dan 200 dollar zou moeten gaan kosten. Ook Dronewatch besteedde aandacht aan de campagne. Uiteindelijk brachten bijna 9.000 donateurs een kleine 1,5 miljoen dollar in het laatje van Extreme Fliers, het Britse bedrijf achter de campagne.

Dramatisch productieproces

Toen begon het drama. Het idee was dat de Micro Drone 4.0 snel van prototype tot werkend product zou worden gebracht. Dat liep echter anders. Ondanks immer positieve projectupdates door Extreme Fliers-ceo Vernon Kerswell zat er maar geen schot in de ontwikkeling. Steeds maar weer waren er problemen met de productielijn, keer op keer werd het ontwerp aangepast, maar de eerste demovideo’s zagen er op z’n zachts gezegd belabberd uit. Toen brak ook nog eens de coronacrisis uit, waardoor de ontwikkeling en productie in China nog stroever ging verlopen.

Ondertussen werden de donateurs steeds mondiger. Op de commentsectie van de campagnepagina begon men zich hardop af te vragen of Kerswell zijn beloftes wel waar kon maken. Donateurs die om een refund vroegen, werden steevast met een kluitje in het riet gestuurd: het grootste deel van het geld zou al uitgegeven zijn aan machines om de drones te fabriceren, en het toestel zou er écht snel aankomen. Op Twitter begon Kerswell steeds vaker met modder te gooien naar critici. Intussen zaten partijen als DJI niet stil en het één na het andere alternatief verscheen op de markt, waaronder de Mavic Mini en de Mini 2.

Een pre-productiemodel van de Micro Drone 4.0. Bron: Extreme Fliers

Onderzoek

We zijn nu ruim twee jaar verder en eindelijk lijkt Indiegogo in de gaten te hebben dat er iets niet pluis is met de Micro Drone 4.0-campagne. Op de update-sectie van de campagnepagina staat het volgende te lezen:

“Wegens aanwijzingen van in gebreke blijven en gebrek aan inhoudelijke reactie van de campagne-eigenaar, heeft Indiegogo een onderzoek ingesteld naar deze campagne. We hebben ons protocol gevolgd voor het onderzoeken van niet-voltooide campagnes, waaronder het verzamelen van bewijs dat de campagne-eigenaar vooruitgang heeft geboekt in de richting van voltooing.”

Het lijkt er echter op dat de donateurs kunnen fluiten naar hun geld:

“Op dit moment is het grootste deel van het geld voor deze campagne al uitbetaald aan de campagne-eigenaar, dus Indiegogo kan niet alle bijdragen van de donateurs terugbetalen. We delen hier in uw teleurstelling en frustratie. We verwerken echter terugbetalingen van de fondsen die nog niet zijn uitbetaald aan de campagne-eigenaar. We zullen deze terugbetalingen in chronologische volgorde verwerken.”

Ongetwijfeld is het verhaal hiermee niet afgelopen. Honderden donateurs lijken zich op het forum van de campagne te verenigen om gezamenlijk een claim in te dienen tegen Extreme Fliers en/of Indiegogo. Maar duidelijk is wel dat Micro Drone 4.0 definitief kan worden toegevoegd aan de lange lijst van mislukte drone-crowdfundcampagnes. Heb jij ook geld gestoken in de Micro Drone 4.0-campagne? Laat het hieronder weten in de comments!

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over een volledige ROC vergunning.

3 gedachten over “Indiegogo stelt onderzoek in naar Micro Drone 4.0-fiasco

 • 18 september 2021 om 18:18
  Permalink

  Ook ik ben de klos in het MD 4.0 debacle. Het was ook te mooi om waar te zijn tot dat de ontwikkelaar de specs eigenhandig wijzigde tot wat het nu is: een waardeloos prul van een Drone.
  Ik heb mij geschaard achter een collectieve claim van honderden “backers”. Helaas zal dat wel op niets uitdraaien. Indiegogo had veel eerder moeten ingrijpen, omdat er toen nog genoeg geld was om de mensen te refunden. Grapje heeft mij €285,– gekost en ik ben niet van plan om er nog meer geld aan te spenderen om individueel een claim in te dienen via een Engelse Rechtbank. Hoop dat Indiegogo mij kan compenseren.

  Beantwoorden
 • 9 oktober 2021 om 01:05
  Permalink

  Lijkt er idd op dat het een misser is. Hoort wel bij de risico’s die horen bij crowdfunding. Als je niet bereidt bent om te verliezen moet je niet investeren in dit soort campagnes.
  You win some………..

  Ik ben ook backer van deze campagne en dit is niet mn eerste die bust gaat…

  Beantwoorden
 • 14 oktober 2021 om 13:57
  Permalink

  Ik heb net bericht gekregen van Indiego dat ze mijn bijdrage hebben teruggestort

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier