Markt

Zakelijk marktaandeel DJI fors geslonken in 2021

Het wereldwijde marktaandeel van DJI voor wat betreft de verkoop van professionele drones aan zakelijke gebruikers is in 2021 flink geslonken. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Drone Market Sector Report van DroneAnalyst. In 2020 was DJI nog goed voor 70% van de verkopen van professionele drones. In 2021 was dat nog maar 54%, een daling van ruim 15%. Partijen als Autel Robotics, Skydio en Parrot profiteren van het teruglopende marktaandeel van DJI.

Concurrentie versnipperd

Ieder jaar bevraagt onderzoeksbureau DroneAnalyst de markt. Aan het meest recente marktonderzoek deden 1.800 respondenten mee, actief in 39 verschillende sectoren, uit 110 landen. Naast kwantitatief onderzoek werden er ook een serie kwalitatieve interviews gehouden.

Uit het Drone Market Sector Report 2021 blijkt dat DJI grote moeite heeft om haar marktaandeel op de zakelijke markt te behouden. In de afgelopen jaren kwam DJI steevast als marktleider uit de bus, maar dat is aan het veranderen: in 2021 was het marktaandeel van DJI 54%, 15% lager dan vorig jaar. Mogelijk is dat een gevolg van de anti-Chinese houding in met name de VS, wat tot een verbod op het gebruik van DJI-drones door overheidsorganisaties leidde.

Opvallend is dat de concurrentie zeer versnipperd is. Autel Robotics is uitgegroeid tot de nummer twee qua marktaandeel, maar is slechts goed voor 7% van de verkopen. Daarna volgt Parrot met een marktaandeel van 3%. Een ander opvallend feit is dat 19% van de respondenten ‘ander merk’ opgeeft. Daarbij gaat het waarschijnlijk om zeer gespecialiseerde drones van relatief onbekende fabrikanten.

Consumentenmarkt

Op de consumentenmarkt is DJI nog altijd veruit marktleider. Dankzij de introductie van zeer laagdrempelig te gebruiken en relatief goedkope drones zoals de Mini 2 en Mavic Air 2 heeft DJI nog altijd maar liefst 94% van de markt voor civiele drones in handen.

Een andere verklaring voor de dominantie van DJI op de consumentenmarkt is dat er relatief weinig concurrerende producten beschikbaar zijn, alhoewel partijen als Hubsan, Yuneec en Autel ook op dit vlak een inhaalslag lijken te maken door de introductie van nieuwe, lichtgewicht drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier