ProProductnieuws

PowerVision introduceert turnkey dronebox-systeem op basis van vernieuwde PowerEgg

Onder de noemer True Unmanned Aerial Solution heeft dronefabrikant PowerVision een turnkey dronebox-systeem geïntroduceerd. Volgens PowerVision gaat het om het meest compacte alles-in-éénsysteem dat momenteel verkrijgbaar is. Het systeem is een combinatie van de onlangs geïntroduceerde PowerEgg X 8K drone, het PowerVision Dock, en het PowerVision Cloud webgebaseerde softwareplatform.

Eigenzinnige koers

PowerVision is bepaald geen nieuwkomer in de dronesector. Het bedrijf wordt gekenmerkt door een eigenzinnige koers. Dat bleek wel toen PowerVision in 2016 de PowerEgg introduceerde, een eivormige (!) cameradrone. Een verkoophit werd de PowerEgg niet, maar het bijzondere design bleef ongeëvenaard. Daarna kwam het bedrijf ook nog met een onderwaterdrone (of beter gezegd: ROV) op de markt, de PowerRay, later gevolgd door de drijvende drone PowerDolphin.

Afgelopen zomer kwam PowerVision met een nieuwe incarnatie van de PowerEgg drone op de markt: de PowerEgg X. Gebleven is het eivormige ontwerp, maar volledig nieuw is de drone zelf. Zo bevat de PowerEgg X een 4K camera en zou de vliegtijd 30 minuten bedragen, een stuk langer dan de originele PowerEgg bood. Bijzonder is dat de PowerEgg X voorzien kan worden van drijvers, zodat de drone ook kan landen op water.

Turnkey drone-in-a-box

De toenemende vraag naar droneboxsystemen is ook PowerVision niet ontgaan. Dat heeft geleid tot de introductie van het zogenaamde True Unmanned Aerial Solution, een kant en klaar systeem op basis van de voornoemde PowerEgg X 8K drone, een docking station, en bijbehorende cloudsoftware voor de aansturing en dataverwerking.

Volgens PowerVision gaat het om het meest compacte autonome dronesysteem ter wereld, met een gewicht van slechts 15,8 kg. De afmetingen van de dronebox bedragen 57 × 40 × 25 cm: zo groot als drie schoenendozen op een rij. Het systeem kan snel worden ingezet door één persoon, zonder speciaal gereedschap of extra apparatuur. Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat de start, vlucht, missie en terugkeer van de drone naar het oplaadstation autonoom verloopt.

Het PowerVision docking station is bijzonder compact.

Uitbreidbaar

Bijzonder is dat het systeem uitgebreid kan worden met meerdere droneboxen, waarbij iedere box een gebied met een radius tot 5 km bestrijkt. Op die manier kan het systeem volgens PowerVision prima grote installaties en gebieden afdekken. Daardoor zouden de kosten voor het inspecteren van omvangrijke installaties omlaag kunnen.

Ook kan het systeem ingezet worden voor andere doeleinden. PowerVision geeft als voorbeelden powerline-inspecties, milieu-inspecties, inspecties van olie- en gasinstallaties, terreinbeveiliging, GIS, en mapping & surveying.

Specificaties

Om ervoor te zorgen dat het systeem outdoor kan worden ingezet heeft de PowerVision Dock een IP55-classificatie om zodoende stof en water te weerstaan. Dankzij een intelligent temperatuurregelsysteem blijft de dronebox ook bij hogere omgevingstemperaturen (tot 45ºC) goed functioneren. Ook neerslag en wind worden gemeten om de operationele veiligheid te waarborgen.

De drone zelf bevat een 1/2” CMOS-sensor om 48 megapixels foto’s en 8K UHD-video’s vast te leggen. Het is mogelijk om 4x digitaal in te zoomen. De maximale vliegtijd bedraagt 34 minuten. Voor de digitale full HD-beeldoverdracht is er voorzien in een dual-band transmissiesysteem, waarvan het bereik maximaal 12 kilometer bedraagt.

Ten behoeve van de veiligheid is de drone voorzien van voorwaartse en neerwaartse sensoren voor obstakeldetectie. De PowerEgg X 8K kan nog vliegen bij windkracht 7. Een nieuw ontworpen aanvullend landingslicht wordt automatisch geactiveerd bij weinig licht om de start en landing te ondersteunen. Om te voldoen aan de speciale eisen van de energiesector ondersteunt de PowerVision True Unmanned Aerial-oplossing ook positionering op centimeterniveau (RTK GPS), een voorziening voor zonne-energie en range extenders.

Meer informatie

Op de website van PowerVision is meer informatie te vinden over de True Unmanned Aerial Solution. Houdt er rekening mee dat een autonome dronebox niet zonder meer ingezet kan worden: bekijk voor meer informatie dit artikel over de speciale regelgeving die van toepassing is op dergelijke systemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier