Gerucht

Nu ook alle specificaties van Mavic 3 op straat: 2 camera’s, 46 minuten vliegtijd, 5,2K video

Daags na het uitlekken van het introductiemoment van de DJI Mavic 3 – op 15 november om precies te zijn – is er nu ook meer bekend over de specificaties van de aankomende drone. Qua form factor lijkt de drone veel op de Mavic 2 Pro, en ook het gewicht is ongeveer gelijk gebleven. Het camerasysteem is volledig nieuw en bevat twee sensoren. De maximale videoresolutie wordt 5,2K. Er komt ook een speciale Cine-versie van de drone.

Kruising tussen Mavic 2 Pro en Zoom

In de afgelopen weken lekten er al wat afbeeldingen uit die leken te duiden op een dubbel camerasysteem. Die geruchten blijken te kloppen, afgaande op pagina’s uit de gebruikershandleiding die online werden gezet door Jasper Ellens van 27 Leaks.

De nieuwe Mavic 3 is eigenlijk een kruising van de Mavic 2 Pro en Zoom, en dan op meerdere fronten verbeterd. Zo biedt de drone een langere vliegtijd tot wel 46 minuten en hebben de sensoren voor de obstakeldetectie een nieuwe positie gekregen, waardoor de drone 360º rondom obstakels kan ontwijken. Het gewicht van de Mavic 3 is 920 gram, iets zwaarder dus dan de Mavic 2. De accu’s kunnen nu ook via een USB charger worden opgeladen.

Camerasysteem

De meest interessante vernieuwing zit ‘m in het camerasysteem. Je hoeft niet meer te kiezen tussen groothoek of zoom, zoals bij de Mavic 2 het geval was. De cameramodule van de Mavic 3 bevat twee sensoren: één micro four thirds-sensor met een resolutie van 20 megapixels en een brandpuntsafstand van 24 mm, en een tweede 1/2” sensor met een resolutie van 12 megapixels en een brandpuntsafstand van 160 mm, wat zich vertaalt in 6x telebereik.

De maximale videoresolutie bedraagt 5,2K. De hoofdcamera met 4/3” sensor heeft bovendien een variabel diafragma. Interessant is dat deze camera ook over een mechanische sluiter beschikt, waardoor de Mavic 3 ook voor ‘technisch’ opnamewerk gebruikt kan worden (bijvoorbeeld voor het uitvoeren van mappingmissies en opnamen ten behoeve van fotogrammetrie).

De bediening gaat niet meer via DJI GO 4, maar via de DJI Fly app. Naast de gewone vliegmodi (tripod/normal/sports) zal de Mavic 3 ook de welbekende intelligent flight modes bieden, namelijk Hyperlapse, ActiveTrack, QuickShot, Panorama en het nieuwe Enhanced Pilot Assistance, die beginnende gebruikers moet helpen om veilig te vliegen.

Vernieuwde Smart Controller

Samen met de Mavic 3 brengt DJI ook een vernieuwde Smart Controller op de markt, de Smart Controller V2.0. Deze gebruikt OcuSync 3.0 voor de beeldoverdracht. Het ingebouwde 5,5” scherm heeft een resolutie van 1920×1080 pixels en een helderheid van maximaal 1.000 nits. Volgens DJI zou het bereik tot 15 km bedragen (in FCC modus). Het is mogelijk om de controller te voorzien van een 4G dongle om zodoende contact te kunnen maken met internet. Het is ook mogelijk om via wifi online te gaan.

Drie uitvoeringen

DJI zal de Mavic 3 in drie verschillende uitvoeringen op de markt brengen. In de meest eenvoudige uitvoeringen gaat het om de Mavic 3, met de standaard controller, één intelligent flight battery, oplader en wat accessoires zoals reservepropellers en kabeltjes. De Mavic 3 Fly More Combo wordt geleverd met drie vliegaccu’s, charging hub, een setje ND filters en een draagtasje.

Interessant is de nieuwe Mavic 3 Cine Premium Combo. Deze set bevat een andere versie van de Mavic 3, namelijk de Mavic 3 Cine, mogelijk met een 1 TB SSD aan boord en de mogelijkheid om in ProRes te filmen. Naast alle extra’s van de Fly More Combo komt er dan nog een extra setje ND filters bij, en daarnaast de nieuwe Smart Controller V2.0, en een speciale ‘lightspeed’ datakabel.

Het is nog even gissen wat de verkoopprijs wordt, maar er wordt gesproken over 1.600 dollar voor de basisuitvoering van de Mavic 3. De Cine-uitvoering zou op ruim 2.500 dollar uitkomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Nu ook alle specificaties van Mavic 3 op straat: 2 camera’s, 46 minuten vliegtijd, 5,2K video

 • Ruud Voest

  Het is nog steeds puzzelen mbt A1/A2 en A3 categorieën als je een tijdje niks hebt bijgehouden….Mijn vraag is dus: 920 gram valt zonder Cx label toch eigenlijk in cat. A2 ? Hoe zit het met het label van de Mavic Pro3 ?

  Beantwoorden
  • maarten

   Met 920 gram zou de mavic 3 in open subcategorie A2/A3 terechtkomen en dat zou een C2 drone kunnen zijn. Maar ik denk niet dat deze al een C label gaat hebben. C1 is tot 900g.

   Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Als de Mavic 3 nog geen Cx-label heeft (wat ik vermoed), dan valt-ie tot 31-12-2022 in Open categorie A2, met als extra beperking dat je 50m afstand moet houden van mensen op de grond. Daarna valt hij in subcategorie A3. Als de drone wél een Cx-label heeft, dan zou dat gaan om een C2 label en zou je ermee in A2 kunnen blijven vliegen na 31-12-2022.

   Beantwoorden
  • De Schepper

   Het is heel eenvoudig. Door de Europese regelgeving wordt elke drone die nu bestaat of nog wordt uitgebracht zonder Cx-label verbannen naar de A3 categorie vanaf 01/01/2023. Wat heel wat beperkingen met zich meebrengt, zelfs voor de recreatieven die hun drones als hobby gebruiken.
   Met andere woorden, je kan je drone op het schap laten staan of in de vuilbak gooien en dat geldt voor elk merk dat uitkomt binnen Europa.

   Beantwoorden
 • Hans Geurtsen

  Erg jammer dat DJI deze drone net iets zwaarder heeft gemaakt dan de Mavic 2 waardoor hij, als hij al een label krijgt, het C2 label krijgt… Had hem net iets korter laten vliegen, net iets lichtere accu’s en hij had onder de 900 gram gezeten. Ook al krijgt deze drone een C2 label, ik vind hem daardoor niet echt interessant…

  Beantwoorden
 • Kees de Jong

  De overweging om te kopen gaat bij pas spelen als de drone een Cx-label heeft.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier