Productnieuws

Autel introduceert sub-250 gram EVO Nano en EVO Lite

Dronemaker Autel Robotics bindt de strijd aan met DJI, en niet zo’n beetje ook: naast de sub-250 gram EVO Nano heeft het bedrijf ook de EVO Lite aangekondigd, die zich nog het beste laat beschrijven als concurrent voor de aankomende Mavic 3. Enkele opvallende features zijn obstakeldetectie bij de EVO Nano en de mogelijkheid om verticale video’s op te nemen bij de EVO Lite. Beide nieuwe drones komen in twee varianten op de markt.

EVO Nano

De EVO Nano komt in twee uitvoeringen in de winkels te liggen: de EVO Nano en de iets duurdere EVO Nano+. Beide drones wegen tegen de 250 gram (en vallen daarmee in Open subcategorie A1) en bieden een vliegtijd van net geen half uur. Voor de verbinding met de controller wordt het nieuwe SkyLink-systeem gebruikt. Beelden worden doorgestuurd in 2,7K 30 fps. Het maximale bereik is ca. 10 km.

Beide drones bieden obstakeldetectie op basis van een nieuw Binocular Vision Sensor System, met een bereik van 150º rondom. Een andere feature die je terugvindt bij beide uitvoeringen is Dynamic Track 2:1, een functie die de drone in staat stelt om onderwerpen zoals auto’s, personen en dieren te volgen. De drones bieden daarnaast de automatische vliegfuncties Flock, Rocket, Fade away, en Orbit.

Het grote verschil tussen de EVO Nano en de EVO Nano+ zit hem in de camera: de EVO Nano is uitgerust met een 1/2″ CMOS sensor met een resolutie van 48 megapixels. Video’s opnemen gaat in 4K bij maximaal 30 fps. De camera is drie-assig mechanisch gestabiliseerd.

EVO Nano+

De iets grotere 1/1.28” CMOS sensor van de EVO Nano+ biedt de mogelijkheid om foto’s met een resolutie van 50 megapixels te maken. Dankzij de lichtsterke f/1.9 lens in combinatie met een RYYB kleurenfilter is het mogelijk om ruisvrije foto’s te maken bij weinig licht. De HDR optie zorgt ervoor dat je opnamen kunt maken met een hoog dynamisch bereik. Dankzij het PDAF + CDAF autofocus systeem is het mogelijk om snel bewegende objecten te volgen.

EVO Lite

De EVO Lite is een drone met een gewicht van 820 gram. De maximale vliegtijd is 40 minuten. Een geheel nieuwe feature betreft de 4-assige gimbal. Deze stelt de gebruiker in staat om de camera 90º te kantelen en daarmee verticale video’s op te nemen: ideaal voor publicatie op sociale media zoals Instagram. De EVO Lite biedt net als de Nano obstakeldetectie met een bereik van 150º. Andere features die terugkomen bij de EVO Lite zijn Dynamic Track en de automatische vliegfuncties.

Ook de EVO Lite komt in twee varianten beschikbaar: de EVO Lite en de duurdere EVO Lite+. De EVO Lite heeft een 50 megapixel 1/1.28” CMOS RYYB sensor. Deze zou 40% lichtsterker zijn dan RGGB sensoren. De camera biedt de mogelijkheid om 4K HDR video op te nemen.

EVO Lite+

De camera van de EVO Lite+ biedt een 1” sensor met een variabel f/2.8-f11 diafragma. Foto’s nemen gaat in een maximale resolutie van 20 megapixels. De videoresolutie bedraagt 6K bij 30 fps. Het is ook mogelijk om HDR video op te nemen, in 4K resolutie. Volgens Autel is de sensor van de EVO Lite+ dusdanig lichtsterk dat het zelfs mogelijk is om in het duister nog bruikbare videobeelden te maken.

Prijzen en beschikbaarheid

De nieuwe drones komen in oktober op de markt, in drie verschillende kleurstellingen: Autel Orange, Arctic White, en Deep Space Gray. In de VS gaat de EVO Nano 649 dollar kosten, de Nano+ krijgt een prijskaartje van 799 dollar. De EVO Lite kost 1.149 dollar, de EVO Lite+ gaat 1.249 dollar kosten. Europese verkoopprijzen zijn nog niet bekend.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Autel introduceert sub-250 gram EVO Nano en EVO Lite

 • “die zich nog het beste laat beschrijven als concurrent voor de aankomende Mavic 3″…

  Dit is onjuist in het artikel. De Lite+ is de concurrent van de Air 2s (allebei een 1” sensor). Autel werkt momenteel ook aan de EVO III serie die binnenkort uit schijnt te komen. Deze serie concurreert met dan straks met de Mavic 3 serie.

  Beantwoorden
 • Neemt niet weg dat dit mooie drones zijn met veelbelovende specs. Verwacht echter niet dat hier de ‘Europese Cx markering’ op terug te vinden zal zijn. Dit houd mij écht tegen om een professionelere drone te kopen. Heb nu de DJI Mavic Air. Mocht er bij de drones die dit jaar uitkomen geen Cx certificaat bij zitten dan ga ik wellicht als tussenstap naar een drone van <250gr. Dit kan dan de heel goed de EVOIII Lite worden(als deze ook in Nederland te verkrijgen is…)

  Beantwoorden
 • Joris Rens

  Ik vraag me af of de nano+ 4k50p kan filmen.
  Bij de nano staat 4k25p en de remote brengt 2,7k30p naar je telefoon. Maar welke resoluties en framerates kan de nano+ nu eigenlijk… ?

  Beantwoorden
 • Rob Bruning

  Gezien alles wat er zo langzamerhand bekend wordt over het ongemerkt meekijken door DJI met je drone, als je vliegt, overweeg ik als de tijd daar is over te stappen op de EVO iii serie die concurreert met de Mavic 3.
  En dat DJI meekijkt heb ik meerdere malen ondervonden doordat DJI mij dwong om eerst de laatste update te installeren voordat ik ergens in het land kon gaan filmen. Dit gebeurde ter plekke waar ik zou gaan filmen.
  Zo maakte ik een keer gebruik van het “geheime contact” met DJI door advies te vragen over iets dat mijn Mavic pro niet wou doen. Ik kreeg inderdaad vlot antwoord, maar in chinese letters……..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier